Skip to content
Societate

Copiii stau pe net tot atât timp cât părinții lor. Cum să fii un model pentru cei mici în utilizarea tehnologiei

oradea.net

Există o corelație directă între timpul petrecut de părinți pe dispozitivele mobile și cel petrecut de copiii lor, scrie Școala 9, care citează un studiu realizat de Kaspersky, o companie globală de securitate cibernetică, potrivit libertatea.

Cu 82% dintre adulți și 70% dintre copii petrecând cel puțin trei ore pe gadgeturi în fiecare zi, datele arată că este probabil ca aceștia să copieze timpul petrecut de părinți utilizând dispozitive, precizează reprezentanții Kaspersky, într-un comunicat. Potrivit unui sondaj global realizat, în septembrie, la comanda companiei, 48% dintre copii și adulți își folosesc dispozitivele simultan în timpul zilei, timp de 3-5 ore. Însă mai mult de jumătate dintre adulți, 53%, ar dori să limiteze timpul petrecut de copii până la două ore, notează Școala 9. În unele situații, părinții consideră că anumite comportamente sunt acceptabile pentru ei, dar nu și pentru copiii lor. De exemplu, 37% dintre adulți cred că este normal să distribuie pe rețelele sociale fotografii cu membrii familiei, însă doar 24% cred și că acest lucru e acceptabil pentru copiii lor, se mai arată în cercetarea celor de la Kaspersky.

De asemenea, 22% dintre respondenți cred că e normal să respingă apeluri și să-și închidă telefonul, astfel încât nimeni să nu-i contacteze, însă doar 10% consideră că un astfel de comportament este acceptabil și pentru un copil. Copiii imită comportamentul adulților și în relația cu tehnologia De când sunt bebeluși, copiii își copiază părinții. Un studiu realizat de Asociația Britanică de Psihologie a ajuns la concluzia că la vârsta de 6 luni, un copil nu poate conștientiza dacă ceva este sau nu distractiv, însă este atent la reacția părinților și îi copiază.

O cercetare realizată de Joan E. Grusec și Tanya Danyliuk, de la Universitatea din Toronto, arată că atitudinea și crezurile părinților au un impact foarte puternic asupra copiilor și le modelează personalitatea.

Concluzia este, din nou, că, de la o vârstă fragedă, copiii tind să copieze comportamentul și obiceiurile adulților, inclusiv în ceea ce privește relația cu dispozitivele. Tocmai de aceea, părinții ar trebui să fie modele pentru copii și în ceea ce privește utilizarea tehnologiei.

Atitudinea părinților față de gadgeturi este foarte importantă. Același studiu al experților de la Universitatea din Toronto relevă faptul că aproape 70% dintre copii primesc dispozitive electronice înainte de 9 ani.

Părinții dau întotdeauna un exemplu Reprezentanții Kaspersky spun că există o varietate de tehnici și instrumente digitale sănătoase, care pot fi inserate în jocuri sau alte activități. Sunt disponibile și aplicații care pot ajuta la controlul timpului petrecut în fața ecranului sau la determinarea locației fizice a unui copil.  Psihoterapeuții Birgitt Hölzel și Stefan Ruzas, de la Cabinetul „Liebling + Schatz” din München, sunt de părere că modul în care este gestionat consumul digital modelează relația dintre părinți și copii. Dar, mai important, are un impact asupra dezvoltării celui mic.  „Cercetările arată că sugarii dezvoltă probleme de hrănire și somn, de exemplu, atunci când părinții folosesc mediile digitale în timp ce îi îngrijesc. Acesta este un indiciu serios al unei tulburări incipiente de atașament. Copiii învață imitând. De aceea ar trebui să vă gândiți întotdeauna, concret, ce văd copiii”, spun cei doi experți.

Pentru a ajuta copiii să petreacă timpul pe internet în siguranță, reprezentanții Kaspersky au făcut câteva recomandări:  navigați și învățați împreună. Vedeți unde își petrec copiii timpul online și gândiți-vă cum să-i păstrați cel mai bine în siguranță; descărcați aplicațiilor de control parental și discutați acest subiect cu copilul dumneavoastră pentru a-i explica cum funcționează astfel de aplicații și de ce are nevoie de ele pentru a rămâne în siguranță online; implicați-vă în activitățile online ale copiilor de la o vârstă fragedă, și astfel să deveniți „mentorul” lor în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *