Copiiilor din România le e teamă să raporteze abuzurile. Doar 3 din 5 copii ar spune părinților și 1 din 2 ar anunța

Sursă foto: Freepik

Copiilor le este teamă să raporteze atunci când sunt victime ale unui abuz, potrivit unui studiu realizat de către World Vision România. Astfel, numai trei din cinci copii spun că ar discuta cu părinţii, doar unul din doi ar anunţa poliţia și doar unul din cinci copii ar suna serviciile sociale care se ocupă de protecția copiilor. World Vision România și Consiliul Consultativ al Copiilor solicită să fie făcută o platformă online unde părinții și copiii să poată fi raportate abuzurile asupra minorilor. Ei motivează că 16% dintre tineri s-ar simți mai confortabil să denunțe un abuz pe o platformă online, decât față în față, iar peste un sfert dintre profesori, un procent de 27%, ar alege o platformă online pentru raportarea unui abuz, comparativ cu apelarea numărului de urgență 112 sau Telefonul Copilului 119. Doar 11% ar prefera această modalitate.

De asemenea, datele studiului privind frecvența unor astfel de cazuri sunt îngrijorătoare, în condițiile în care unui din șase copii știe de prieteni sau cunoscuți care au fost victime, peste 80% din victime erau fete, iar 46% din victime aveau între 14 și 18 ani, cu 35% sub vârsta de 14 ani. Dintre aceste victime, doar două din cinci au spus părinților, numai trei din 10 copii abuzați au anunțat poliția și doar unui din cinci a spus prietenilor.

„Copiii și adolescenții au nevoie constant de siguranță în toate aspectele vieții lor: acasă, la școală și în comunitate. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea lor emoțională și psihologică sănătoasă. Datele recente subliniază cât de crucial este un efort coordonat și concentrat din partea tuturor părților implicate – familie, educatori, autorități și societatea civilă – pentru a construi și menține un mediu sigur și de susținere pentru copiii și adolescenții din comunitățile vulnerabile. Educarea despre cum să se protejeze nu este doar despre prevenirea pericolelor, ci și despre dotarea lor cu abilități de gândire critică, pentru a putea identifica și răspunde adecvat situațiilor potențial periculoase.” a declarat Mihaela Nabăr, directoare executivă a World Vision România, potrivit comunicatului de presă.

Cum pot recunoaște copiii, adolescenții și părinții abuzul

Un prim pas în identificarea acestor situații este cunoșterea caracteristicilor procesului de grooming, atât de către părinți, cât și de către copii și adolescenți, mai arată sursa citată. Există un fond de vulnerabilitate crescut în cazul copiilor care au nevoi neîmplinite în cadrul familiei, respectiv în cazul copiilor din comunitățile vulnerabile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: