Skip to content
Societate

Copil de 12 ani din București, ucis de gripă. Băiatul era nevaccinat și fără alte afecțiuni cunoscute

Inquam Photos / Octav Ganea

Un copil în vârstă de 12 ani, din Capitală, a decedat din cauza gripei, anunță postul de televiziune Digi 24. Potrivit sursei citate, copilul nu avea alte afecțiuni și nu fusese vaccinat.

Ultima săptămână a lunii ianuarie e caracterizată ca fiind prima săptămână epidemică din acest sezon. Șapte decese au fost confirmate în ultima săptămână.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunță că în săptămâna 20 – 26 ianuarie activitatea gripală a avut un trend crescător, rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate fiind peste 50%.

La nivel național au fost raportate 3.645 cazuri de gripă clinică în toată țara, mai multe cu 7,4% față de aceeași săptămână a anului trecut.

Pentru București, numărul total de raportări de gripă clinică, la toate grupele de vârstă, a fost de 1.366, din care 74 au fost confirmate cu laboratorul.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a depășit 102.000, dar este mai mic față de aceeași săptămână a sezonului trecut și mai mare față de săptămâna trecută.

Avertismentul Asociației Elevilor, ignorat de autorități

În cursul săptămânii trecute, Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), organizația reprezentativă a elevilor din Capitală și județul Ilfov, le-a solicitat tuturor primarilor din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov să ia măsuri de îndată pentru ocrotirea sănătăţii elevilor.

Considerăm că sănătatea elevilor ar trebui să fie o prioritate pentru toate insituţiile statului, dar din contră, legislaţia privind asigurarea normelor de igienă nu este respectată de către directorii unităţilor de învăţământ, care au datoria legală să solicite primăriei acordarea fondurilor necesare. Elevii trebuie să fie în siguranţă pe tot parcursul educaţional al acestora, de aceea nici un factor nu trebuie să le pună sănătatea în pericol.

Menţionăm faptul că această obligaţie este prevăzută în art.15 din ,,Normele de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor’’, şi anume:
,,(3) Se vor asigura materialele necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate, corespunzător numărului de copii şi tineri (hârtie igienică, săpun, substanţe dezinfectante, mijloace de uscare a mâinilor după spălare).’’

De asemenea, articolul 1 prevede:

(1) În unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor se vor asigura condiţiile de igienă necesare apărării, păstrării şi promovării stării de sănătate, dezvoltării fizice şi neuropsihice armonioase a acestora şi prevenirii apariţiei unor îmbolnăviri”, a afirmat AEBI, într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *