Skip to content
Coronavirus

Corespondență de la Roma. Italia e zonă protejată. De ce nu-și permite România să stea în carantină

Coronavirusul n-a băgat toată Italia în carantină, însă toată Italia este „zonă protejată”. Nicio economie din lume nu-și permite să bage o țară întreagă în carantină, iar românii ar trebui să se roage să nu fie Italia, pentru că ar prăbuși toată economia europeană.

Italia este o țară cu traficul controlat și restricționat, nu se mai permit deplasările fără motiv, însă deplasările există și economia trebuie să funcționeze. Oamenii merg la muncă, la supermarket sau circulă cu trenul și mașina. Avioanele decolează și aterizează, acolo unde nu și-au anulat zborurile, cum au făcut cele din România. Vapoarele intră și ies din țară. Frontierele nu sunt închise și nici nu vor fi.

Ce s-a schimbat? Stilul de viață al italienilor, care este oricum complet diferit de cel al românilor. Italienii sunt un popor care ies la bar pentru a bea cafeaua dimineața, la prânz și la cină mănâncă la restaurant, la ora 18 au aperitivul în oraș cu prietenii după muncă. Italienii sunt un popor care se îmbrățișează de fiecare dată când se văd, se pupă pe obraz, se ating când vorbesc și alte gesturi afectuoase. Toate astea au dispărut, iar la supermarket păstrăm distanța de un metru față de celelalte persoane, și astfel cozile devin foarte lungi. Bătrânii nu mai merg la bar pentru cafea, nu mai ies din casă să cumpere ziarul, nu se mai plimbă pe lângă Duomo la Milano sau prin Piazza Navona la Roma.

Și totuși, cum e în Italia? Pustiu. Acesta este termenul, dar viața merge mai departe. Din moment ce oamenii nu mai ies fără motiv, iar turiștii fug de Italia, străzile au rămas pustii. Mai sunt oameni pe stradă doar când merg sau se întorc de la muncă. Și da, nu ieșim din case fără motiv. Fotografiile de mai jos sunt dovada acestui fapt. Nu ieșim nici pentru fotografii și nici presa nu mai pierde timpul pe străzi.

Deplasările în Italia sunt posibile „doar pentru motive de muncă, necesitate sau sănătate”, a precizat premierul Conte. Nu sunt interzise complet. Trenurile circulă, mașinile aleargă, camioanele fac aprovizionarea supermarketurilor. Asta înseamnă – dacă ești în Milano și vrei să ajungi la Roma cu trenul, în gară te așteaptă Poliția și Armata care îți vor cere să declari datele personale și motivul deplasării. Dacă ești în Milano și ai rezidența la Roma, ți se permite deplasarea fără nicio problemă. Oamenii nu sunt ținuți captivi.

Securitate înseamnă că oamenii se pot bucura de drepturi și libertăți în deplină siguranță. Când vorbim despre restricții, limitări, stări de urgență, de asediu, intervenția armatei acolo nu mai e securitate, ci deja ajungem la abuzuri ale puterii, la tirani, dictatori. Italia a trecut de această etapă și suntem la o „zonă protejată” cu o economie ce se scufundă în fiecare zi.

Unde a greșit Italia? Greu de spus în acest moment. Greșelile pot fi peste tot, atât la medici, cât și la Guvern. Dar Italia are forța să lupte cu Coronavirus și are resursele necesare. Dintr-o singură mutare, Italia a scos 7,5 miliarde de Euro pentru a combate Coronavirus și efectele asupra economiei. Deci își poate corecta greșelile, ceea ce nu știm dacă se poate spune despre România.

Italia vs. România

Deși văd că tot mai mulți extremiști în România cer să fie introduse tot felul de restricții, nu se vorbește deloc despre tratamente și teste. Coronavirus nu se combate dacă izolăm oamenii, la un moment dat vor trebui tratați. Dar pare că autoritățile române merg pe ideea că virusul va dispărea singur.

România nu-și permite nici zone de carantină, cum are Italia, nici eforturile medicale ale italienilor. România are deja un deficit excesiv, care în 2020 va fi de aproape 5%. Coronavirus mărește deficitul tuturor țărilor, în funcție de cât vor fi afectați. Fiecare restricție, fiecare măsură de stare de urgență afectează acțiunile și dobânzile țării. România e o țară atât de săracă încât e nevoită să muncească în fiecare zi pentru a supraviețui. Italienii sau francezii au economii care le permit să reducă ritmul, în timp ce pentru români orice reducere a ritmului e o catastrofă economică.

Sistemul medical din România – cel mai sărac din Europa – nu poate susține 14 zile de carantină pentru un număr mare de persoane. Va intra în faliment imediat dacă nu se va suplimenta bugetul. Și suplimentarea bugetului crește deficitul. Izolarea cetățenilor în România sau eventuala carantină arată de fapt limitele sistemului medical. Autoritățile române preferă să-i izoleze pe oameni și să aștepte să vadă cine are simptome, în loc să testeze la scară largă și chiar în mod aleatoriu.

Ceea ce ar trebui să știm deja e că starea de urgență e o idee proastă în România din punct de vedere economic și în loc să pierdem bani pe piața financiară, mai bine investim bani în sistemul medical. În țara cu cel mai sărac sistem de sănătate din UE, ar fi trebuit să avem deja investiții în sistemul medical. Dar fiecare țară cu prioritățile ei.

CITIȚI ȘI: Sistemul de sănătate din România: subfinanțat, inegal și ineficient. Rapoartele care dezvăluie dezastrul din Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *