Skip to content
Politică

Corina Crețu, candidatul PRO România la prezidențiale? Cristian Pîrvulescu, verdict spinos: Nu ajunge în turul 2

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu a anunțat pe 17 ianuarie că va candida din partea Pro România, la alegerile europarlamentare din acest an. Astfel, nu este exclusă și candidatura acesteia la alegerile prezidențiale, din partea aceluiași partid. PSNews a luat legătura în acest sens  cu politologul Cristian Pîrvulescu, care este de părere că PRO România are nevoie de un alt candidat, în afară de Victor Ponta, ”cu un profil destul de clar” pentru președinție.

”Nu cred că PRO România are capacitatea să aibă un candidat viabil, depinde de înțelegerile pe care le va face cu liderii PRO România care vor avea nevoie de un candidat la alegerile prezidențiale, care trebuie să aibă un profil destul de clar și care nu poate fi domnul Ponta, evident, pentru că domnul Ponta trebuie să treacă printr-o perioadă de recuperare a imaginii și de consolidare, are toată viața înainte”, a declarat politologul.

De altfel, Cristian Pîrvulescu vede în Corina Crețu o candidată care ”ar trebui să-i facă probleme” lui Liviu Dragnea , dar care nu va avea șanse să facă parte și din turul 2 al alegerilor din 2019.

”Deci există posibilitatea ca doamna Crețu să fie candidată, dar această candidatură ar trebui să-i facă probleme mai degrabă domnului Dragnea decât domnului Iohannis. Nu este o candidatură de turul 2, deci este o candidatură de uzură pentru turul 1 și pentru pregătirea turului 2 și ar fi o candidatură interesantă din mai multe puncte de vedere, inclusiv pentru că ar fi o femeie fostă comisar care candidează, deci n-aș neglija această ipoteză aș lua-o în considerare, însă cred că principala prioritate a d-nei Crețu în momentul de față este Parlamentul European și viața politică europeană unde a căpătat în ultima vreme ceva expertiză, deci având în vedere potențialul pe care îl are PRO România și aici discutăm strict pragmatic, mașinăria de partid nu cred că România poate avea un candidat de turul 2”,  a precizat politologul.

Chestionat în legătură cu poziția Corinei Crețu dacă ar câștiga alegerile prezidențiale, Cristian Pîrvulescu crede că ar avea un comportament similar cu cel al mandatului său de comisar în PE.

„E greu să vă spun, știm care au fost calitățile și defectele d-nei Crețu în calitate de comisar și nu cred că ar fi un altfel de comportament”,  a menționat politologul.

Totodată, acesta consideră că actualul mandat de președinție este ”unul slăbit”, iar acesta poate fi „relansat”de către Iohannis sau de Liviu Dragnea.

”Problema pe care o am eu în momentul de față este foarte simplă: oricine va câștiga alegerile prezidențiale, cu excepția lui Iohannis și Dragnea, va prelua mandatul prezidențial din situația în care este, adică un mandat slăbit. Doar Iohannis poate să relanseze funcția prezidențială în România în sensul în care este relegitimat sau Dragnea și doar Dragnea nu candidatul PSD-ului, în sensul în care fiind șeful absolut al României va vrea să aibă și prerogative pe măsură”,  a afirmat politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *