Skip to content
Politică

Corina Creţu cere accelerarea reformelor în domeniul managementului deşeurilor

Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Creţu, solicită autorităţilor să accelereze reformele din domeniul managementului deşeurilor, al apei şi prevenirea riscurilor, precizând că o eventuală suspendare a Axei prioritare 2 ,,Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric” ar întârzia şi mai mult implementarea proiectelor aflate în derulare.

Comisarul european Corina Creţu a avut joi, la sediul CE din Bruxelles, o întâlnire cu Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România.

În discuţiile cu ministrul român, oficial european a reiterat necesitatea finalizării planului de acţiune în domeniul managementului deşeurilor până la finele acestui an.

„Am îndemnat autorităţile să-şi concentreze eforturile şi să accelereze reformele din acest sector, incluzând aici managementul deşeurilor, al apei şi prevenirea riscurilor. Este nevoie de reforma pentru a putea face investiţii eficiente şi sustenabile. Nu este uşor, dar experienţa din trecut ne arată că aceasta este o precondiţie pentru succes. Comisia, JASPERS şi instituţiile financiare internaţionale sunt pregătite să ajute România. De asemenea, recomand autorităţilor naţionale să evalueze lipsa de performanţă a proiectelor de mediu din perioada 2007-2013 şi să tragă concluziile necesare”, a declarat Corina Creţu.

Sectorul managementului deşeurilor rămâne unul critic şi în actuala perioadă de programare, existând riscul neîndeplinirii condiţionalităţilor ex-ante. Comisia Europeană continuă să sprijine autorităţile române, oferind consultanţă prin intermediul experţilor săi în vederea îndeplinirii acestor condiţionalităţi, dar şi pentru a evita suspendarea plăţilor şi lansarea procedurilor de infringement.

Principala concluzie a întâlnirii dintre Corina Creţu şi Cristiana Paşca Palmer a fost că România trebuie să accelereze reforma în sectorul mediului, în special în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, al apei şi prevenirea riscurilor. De asemenea, comisarul european a transmis părţii române necesitatea crearii unui model de monitorizare a proiectelor reeşalonate din precedenta perioadă de programare, cât şi nevoia de a investi urgent în pregătirea noului flux de proiecte pentru toate sectoarele relevante: apă, managementul deşeurilor, prevenirea riscurilor şi bio-diversitate.

Prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 sunt alocate 425 de milioane de euro protecţiei mediului, informează romaniatv.net.

1 comentariu la “Corina Creţu cere accelerarea reformelor în domeniul managementului deşeurilor

  1. Reforma in domeniul deseurilor, este ca Romania a devenit groapa de gunoi a Europei; vin niste deseuri din Italia, sa fie „procesate” la noi… Ce am fost si ce am ajuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *