Skip to content
Politică

Corina Crețu: „MCV a încurajat atât România, cât și Bulgaria să facă progrese importante în privința statului de drept și a luptei împotriva corupției”

În cadrul unui interviu acordat Agerpres, Corina Crețu consideră că Mecanismul de Cooperare și Verificare  al Comisiei Europene „a încurajat atât România, cât și Bulgaria să facă progrese importante în privința statului de drept și a luptei împotriva corupției”, nedorind să se pronunțe însă „în legătură cu oportunitatea menținerii sau ridicării acestui mecanism mai înainte de a consulta raportul (n.r. — Comisiei Europene) care va fi publicat foarte curând”.

Comisarul european își exprimă de asemenea speranța că „progresele înregistrate de România în ultimii ani” vor convinge țările care se opun aderării României la spațiul Schengen „să-și reconsidere veto-ul”.

" "
" "

Corina Crețu mai afirmă că România a îndeplinit numai o parte dintre pre-condițiile pentru accesarea fondurilor pentru perioada 2014-2020: „masterplanul de transporturi nu este adoptat în varianta finală, pentru achizițiile publice planul de acțiune pentru realizarea strategiei este în curs de aplicare, iar pentru administrație publică avem deja o strategie, dar rămâne să vedem cum va fi aplicată”.

Ea subliniază totodată că „existența acestor planuri este doar o parte a pre-condiției” și că „la fel de importantă este punerea în practică a acestor planuri astfel încât ele să producă efecte concrete în viața de zi cu zi a instituțiilor și a cetățenilor”, atrăgând atenția că „neîndeplinirea acestor pre-condiții poate duce în 2016 la suspendarea unor plăți sau chiar a totalității plăților intermediare de către Comisie”.

Comisarul european consideră că prioritatea sa pentru 2015 este Task Force-ul creat la nivelul Directoratului General pentru Politici Regionale și dedicat statelor membre cu probleme de absorbție a fondurilor. „Atât eu, în calitate de comisar, cât și Directoratul General vom face tot ce ține de noi pentru a ajuta aceste țări să investească o parte cât mai mare din fondurile rămase din perioada 2007-2013. Sigur că nu putem facem minuni și, mai ales, nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în șase ani, dar eu cred că acolo unde este voință, vom găsi și o cale pentru a reuși”, afirmă Corina Crețu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *