Skip to content
Politică

Corina Crețu, scenariu sumbru pentru România: „Din păcate, suntem la jumătatea anului 2016!”

Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a declarat marți, la cea de a III-a ediţie a Forumului Fonduri Europene că neadoptarea în Parlamentul României a legislaţiei achiziţiilor publice va paraliza pe orizontală toate programele operaţionale.

„Din păcate, suntem la jumătatea anului 2016, deci timpul nu lucrează în favoarea României. Provocările în acest moment, traduse în priorităţi absolute, sunt din punct de vedere al Comisiei Europene, şi sunt foarte preocupată personal de aceste subiecte, asistenţa medicală, achiziţiile publice şi gestionarea deşeurilor. Pentru că, în primul rând achiziţiile publice dacă nu se adoptă, aşa cum ne promisese dl Dîncu, legislaţia în Parlamentul naţional, practic această neadoptare a legislaţiei va paraliza pe orizontală toate programele operaţionale. În domeniul asistenţei medicale ştim foarte bine că inclusiv Raportul de ţară al Comisiei Europene pentru 2016 certifică şi reliefează faptul că domeniul sănătăţii este un domeniu critic, iar în privinţa gestionării deşeurilor sigur, poate suna apocaliptic, dar aceştia sunt paşii în Comisia Europeană, România deja a depăşit perioada în care ar fi trebuit să implementeze aquis-ul comunitar în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor, reciclarea deşeurilor, depozitarea lor. Şi Comisia a notificat deja România că mai are o perioadă până la care, dacă nu se vor îndeplini aceste condiţionalităţi exacte, cum le numim noi la Bruxelles, vom merge mai departe către Curtea Europeană de Justiţie. Din păcate, în cazul în care aceste condiţionalităţi nu sunt îndeplinite până la finalul lui 2016 Comisia ar putea fi nevoită să suspende plăţile”, a subliniat Corina Creţu, la cea de a III-a ediţie a Forumului Fonduri Europene.

Mai mult, comisarul european a afirmat că directivele privind achiziţiile publice nu au fost transpuse în aquis, iar termenul – limită pentru transpunerea directivelor europene a fost 19 aprilie 2016, informează Agerpres.ro

„Într-adevăr, este nevoie ca ANAF să vină cu nişte îndrumări pentru a alinia formal procedurile de achiziţii publice cu dispoziţiile noilor directive. (…) În opinia Comisiei Europene, acest blocaj trebuie rezolvat rapid, ori în Parlament ori printr-o ordonanţă de urgenţă, pentru că, dacă întârzierile vor continua, este o disfuncţionalitate care afectează pe orizontală toate programele operaţionale. Toate programele operaţionale pot fi blocate prin lipsa acestei legislaţii privind achiziţiile publice”, a atras atenţia Corina Creţu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *