Skip to content
Politică

Corlățean descâlcește ițele verdictului CJUE: Consider oportună realizarea referendumului! EXCLUSIV

rfi.ro

Titus Corlățean, senator PSD și fost ministru de Externe, marți, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, vine cu precizări esențiale referitoare la decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene potrivit căreia perechile gay căsătorite în afara țării vor fi recunoscute în România.

DETALII AICI: UPDATE CJUE, decizie istorică pentru România: Noțiunea „soț” cuprinde soții de același sex

Concret: ex-ministrul a precizat că, decizia venită din partea instanței europene ”nu aduce absolut nimic nou și nu reprezintă o surpriză în niciun caz”.

Această decizie a Curții de Justiție a UE de la Luxemburg nu aduce absolut nimic nou și nu reprezintă o surpriză în niciun caz, din următoarele rațiuni: pe de o parte confirmă – și acesta este un lucru foarte important – ceea ce era un lucru știut în baza tratatelor UE și domeniilor de competență, faptul că legiferarea în materia instituției căsătoriei, dreptului familiei, sunt chestiuni care țin de competența suverană națională și nu reprezintă competență comunitară a UE. De asemenea, confirmă faptul că această decizie nu obligă statele membre ale UE și nici România, să legifereze căsătoria între persoane de același sex. Pe de altă parte, ne spune foarte clar că aspectul relevant și asupra căruia se apleacă exclusiv Curtea de Justiție se referă la libertatea de circulație și de ședere a acestui tip de cuplu. Ori, din punctul acesta de vedere nu este absolut niciun fel de surpriză, nu deranjează România în niciun fel pentru că lucrul acesta există în legislația românească, se aplică și este respectat de foarte mulți ani. Încă din 2005 există o OUG 102 care pune în aplicare integral Directiva 38 privind libertatea de circulație în spațiul UE, aș spune chiar că are o aplicabilitate mai generoasă pentru că se referă la libera circulație a cuplurilor recunoscute în alte state a UE ca fiind căsătorite sau diferite formule de parteneriat înregistrat. Lucrul acesta există deja în legislația românească și se aplică.

Mai mult decât atât, ulterior Ordaonanței din 2005, noul Cod Civil (și aici mă refer al art.277), consacră și el în paragraful 4 faptul că legislația europeană în materie de liberă circulație este pe deplin aplicabilă. S-a încercat și a fost o formulă de manipulare și de a forța recunoașterea căsătoriilor homosexuale în România și este o încercare de manipulare în clipa de față a opiniei publice. A fost, practic, ținit articolul 277 din Codul Civil, pentru că el în primele paragrafe constată că: aceste căsătorii între persoane de același sex nu sunt recunoscute în statul român, nici cele efectuate potrivit legislației altor state în străinătate nu sunt recunsocute pe teritoriul României, dar că una dintre consecințele recunoașterii în străinătate a acestui tip de parteneriat, consecință care se referă la libertatea de circulație, este recunoscută și aplicată pe teritoriul României. Lucrurile acestea erau deja în vigoare”, a precizat Titus Corlățean.

Mai mult, Titus Corlățean a ținut să sublinieze necesitatea realizării referendumului pentru revizuirea Constituției.

”Personal, din punct de vedere juridic, chiar nu înțeleg de ce a trebuit ca instanța de fond sesizată de acest cuplu să sesizeze Curtea Constituțională și mai departe, chiar nu înțeleg de ce CCR, având legislația foarte clară, a trebuit să solicite sub forma unei întrebări preliminare, o opinie a Curții de Justiție de la Luxemburg. Până la urmă iată că lucrurile sunt foarte clare, sunt reafirmate și încă o dată, nu văd niciun fel de problemă. Trăgând o concluzie, văzând încercarea de dezinformare a opiniei publice pe care actorii interesați, în principal din România, o încearcă astăzi, consider cu și mai mare putere că este și necesară și oportună realizarea referendumului pentru revizuirea Constituției pentru a consacra forma de protecție acordată de statul român căsătoriilor între un bărbat și o femeie, pentru că este un exercițiu democratic, cetățenii României la solicitarea altor 3 milioane de cetățeni români, trebuie să se pronunțe, și din punctul acesta de vedere, consider absolut condamnabilă încercarea permanentă a președintelui Iohannis, PNL și USR, de a bloca cu orice chip realizarea acestui referendum. Iată că ne apropiem, în ciuda opoziției domnului Iohannis, de un vot final în Senatul României și organizarea unui referendum pe care, încă o dată, eu personal îl consider extrem de necesar pentru a nu mai lăsa semne de întrebare asupra competenței suverane a cetățenilor români în a decide pe o temă car este importantă pentru societatea românească”, a continuat senatorul PSD.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă se așteaptă ca după această veste de la CJUE să se inflameze spiritele în spațiul public autohton, mai ales că decizia vine cu câteva zile înainte de organizarea mitingului comunității LGBT, Titus Corlățean a precizat:

Nu ar trebui să schimbe și aici vreau să fac o precizare foarte importantă: activiștii LGBT din România au așa o obsesie a așa-zisei discriminări la acre sunt supuși, invocă tot felul de chestiuni de homofobie. Statul român a făcut un lucru foarte corect, spun eu: a dezincriminat și a eliminat din Codul Penal în urmă cu mai mulți ani faimosul articol 200 care practic incrimina și ducea la pedeapasa cu detenția pe cei care aveau relații sexuale între persoane de același sex, era o aberație și este bine că a fost eliminată această chestiune și același stat român garantează libertatea și în viața privată și în spațiul public, inclusiv cu privire la aceste manifestări. Nu sunt permise agresiuni, excese împotriva unor persoane care au o altă opțiune. Într-o societate democratică este un lucru care este perfect permis, dar de aici și până a ne obliga să legiferăm efectiv acest tip de parteneriat este o cale lungă și asta ține de opțiunea car există la un anumit momentu în societatea românească, ține de o competență absolut exclusiv-națională și suverană a statului român. Faptul că există aceste forme de manifestare, unii le aplaudă, alții nu sunt de acord cu ele, inclusiv eu din punctul de vedere al fondului subiectului, dar respect de manifestare, suntem o societate democratică și nu văd ce ar trebui săs chimbe această decizie a Curții de Justiție, nici nu adaugă nici nu scade la ceea ce exista deja în România”.

1 comentariu la “Corlățean descâlcește ițele verdictului CJUE: Consider oportună realizarea referendumului! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *