Skip to content
Politică

Corlățean descifrează turneul lui Netanyahu. Cazul ambasadelor – readus în discuție? EXCLUSIV

rfi.ro

Senatorul PSD Titus Corlățean – fost ministru al Afacerilor Externe – a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a descifrat implicațiile turneului european pe care l-a început în aceeași zi premierul israelian Benjamin Netanyahu, pentru a strânge susținere în legătură cu relația dintre Israel și Iran: atât în legătură cu programul nuclear iranian, cât și în ceea ce privește implicarea Teheranului în războiul din Siria.

CITIȚI ȘI: Ce are de gând premierul israelian Netanyahu să discute cu liderii europeni

Concret: Titus Corlățean (președintele comisiei parlamentare comune pentru pregătirea președinției române a Consiliului Uniunii Europene) a susținut că acesta este „momentul cel mai bun” pentru ca Netanyahu să repună pe tapet dosarul nuclear iranian, în contextul în care deja există state membre ale UE care „s-au mișcat foarte rapid din punct de vedere economic și comercial pe relația cu Iranul”.

„Israelul face un demers – spun eu – legitim, corect din perspectiva interesului său, pentru că situația în general în Orientul Mijlociu rămâne extrem de complicată. În special ultimele luni și săptămâni ale conflictului cu Hamas au adăugat la situația asta extrem de tensionată din Orientul Mijlociu.

Problema arsenalului iranian e o problemă reală. Aici, dincolo de controversele dintre unele state membre ale Uniunii Europene și Statele Unite, noi știm că acordul pe dosarul nuclear încheiat anterior cu Iranul lăsa la liber arsenalul balistic iranian. Deci programul iranian în acest domeniu curgea mai departe nestingherit. Dacă israelienii dețin date cu privire și la alte elemente relevante pentru dosarul nuclear, probabil că ăsta este momentul cel mai bun ca premierul Netanyahu să discute aceste aspecte cu acele state relevante membre ale Uniunii Europene. Deci e un demers firesc. Rămâne de văzut dacă se va găsi o punte de înțelegere.

În termeni foarte pragmatici (realiști): noi știm că sunt state europene importante care, după semnarea acordului nuclear, s-au mișcat foarte rapid din punct de vedere economic și comercial pe relația cu Iranul: au investiții și profituri foarte serioase pe piața iraniană. Așa că sunt și alte aspecte – dosarul este destul de complex. Rămâne de văzut care va fi rezultatul turneului”, a detaliat Corlățean.

Întrebat dacă – în opinia lui – Benjamin Netanyahu va profita de ocazie ca să insiste pe lângă marile puteri europene pentru mutarea ambasadelor acestora de la Tel Aviv la Ierusalim, Titus Corlățean a subliniat că problema este mult prea complexă ca să fie tratată într-un simplu turneu de câteva zile, esența rămânând pe plan local, în ceea ce privește negocierile dintre Israel și Palestina.

„Acesta este un dosar extrem de complex. În orice caz: se simte nevoia unui dialog mult mai susținut, și nu a unor declarații politice prin intermediul presei – astea nu ajută niciodată. E nevoie de un contact politic și diplomatic mai susținut, cu prezentarea unor interese, a unor perspective…

Din punctul meu de vedere, cred că energia internațională și reacțiile emoționale s-au concentrat foarte mult (aș spune: excesiv) pe tema mutării unor ambasade la Ierusalim. Problema de fond este diferită. Chiar dacă tema unei ambasade la Ierusalim are un caracter simbolic și o anumită importanță, problema de fond este alta: absența oricărui efort serios pentru relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu, pentru reluarea negocierilor. Lucrurile astea nu se mai întâmplă de foarte multă vreme. Noi știm că o soluție negociată care poate da în final diverse variante legate de separarea teritoriilor celor două state (israelian și palestinian), legate de Ierusalim, această soluție negociată va fi acceptată în mod firesc, în primul rând de părțile direct interesate.

Și atunci tema asta a ambasadei poate părea acum extrem de importantă, cu caracter emoțional uriaș, dar poate să n-aibă niciun fel de relevanță în final, pentru că părțile se pot înțelege direct cu privire la conturul hărții și la modul în care trebuie privită chestiunea Ierusalimului. Deci o mutare de ambasadă nu prejudecă, de fapt, asupra soluției finale în procesul de pace – aici e problema: faptul că nu mai există niciun demers serios pentru contacte, pentru negocieri, pentru relansarea procesului de pace. Și eu cred că aici ar trebui să se concentreze discuțiile între partenerii internaționali în perioada următoare, a încheiat ex-ministrul e Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *