Skip to content
Politică

Corlățean deslușește soarta UE: Soluţia este mai multă Europă!

timisoaraonline.ro

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean, ca răspuns la întrebarea „cum ar trebui reconstruită Uniunea Europeană dupa Brexit”,  declară că soluția este potențarea implicării Uniunii Europene și integrarea pe deplin a tuturor statelor.

“În astfel de situaţii de criză, de provocări, soluţia este mai multă Europă şi nu mai puţină Europă. Problema Uniunii Europene, dacă ne raportăm la ambele perioade şi perioada prosperă, perioada bună, perioada în care lucrurile au funcţionat foarte bine, perioada care a inclus valuri de lărgire a Uniunii Europene, dar şi perioada mai proastă, perioadă de criză, de provocări, criză economică, socială, valul de migraţie, problema Europei constă în faptul că procesul de integrare pe deplin, aş spune, nu a mers până la capăt”, relatează Titus Corlățean, citat de RFI.

Senatorul PSD nu susține ideea divizării Uniunii Europene și mărturisește că adevărata problemă este lipsa de susținere a tuturor statelor. În același timp, Corlățean a atras atenția asupra contribuției neglijate a României  în chestiunile de securitate.

“Problema nu constă în a găsi soluţii fragmentare, în a rupe Uniunea Europeană în diferiţi poli de putere, mai mari sau mai mici. Nu. Problema este convergenţa, este adevărat, problema este ca cei veniţi mai recent să fie susţinuţi (…). Au fost destule piedici puse, pe chestiuni de interes. Dacă pe de o parte în chestiuni de securitate, apărare, combaterea terorismului, state nou venite şi aici mă refer la România, mă refer la Polonia, de exemplu, au avut o contribuţie poate uneori mai discretă, mai puţin vizibilă, dar au avut o contribuţie extrem de solidă după data aderării, asta ca să mă raportez la multe state vest-europene cu mai mare vechime în UE, cu o contribuţie mult mai modestă, în acelaşi timp, România pentru chestiuni de natură politică, nu legate de nerespectarea criteriilor a fost ţinută în afara Spaţiului Schengen”, afirmă fostul ministru de Externe.

Titus Corlăţean declară că este necesară o poziție de impunere mai accentuată din partea României: “Noi n-am ştiut niciodată să jucăm cartea NU-ului. Au fost alte state mult mai mici în Europa care au spus pentru că avem acest tip de interese, au blocat decizii, spunând NU, poate nu neapărat pe dosarul respectiv, poate pe un alt dosar, dar au fost respectate şi şi-au rezolvat problemele (…). Noi în general am fost foarte conformişti, am respectat regulile jocului şi nu am fost trataţi întotdeauna cu atenţia şi cu respectul cuvenit. Trebuie să începem să jucăm altfel”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *