Skip to content
Internațional

Coroana de spini a lui Hristos, salvată din incendiul de la Notre Dame

Parisul adăpostește una dintre cele mai importante relicve pentru întreaga lume creștină: coroana de spini purtată de Mântuitorul Hristos pe drumul Golgotei. Un înalt prelat catolic a declarat luni seară pentru  bfmtv.com că “am reusit salvarea coroanei cu spini a lui Iisus Hristos”.

Știrea a fost confirmată de primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Icoana cu spini e una din cele mai prețioase relicve biblice adăpostite de Notre Dame. În ea se regăsesc câțiva dintre spinii originali ai coroanei purtatată de Isus Hristos în Săptămâna Patimilor.

Scurt istoric

În 870, Coroana se găsea încă la Ierusalim, aşa cum semnalează Bernard Călugărul. Ulterior ajunge la Constantinopol. Confruntat cu mari probleme financiare, împăratul latin Balduin al II-lea decide să o vândă venețienilor. Sfântul Ludovic al IX-lea, Regele Fran­ţei, intervine și oferă o sumă uriașă pentru a o răscumpăra.

Imagini pentru coroana cu spini, notre dame

Sursă foto: Sighet247

La 29 august 1239, Coroana ajunge la Paris. În semn de smerenie, regele dezbracă veșmintele regale și, purtând doar o tunică simplă, în picioa­rele goale, însoțește Sfânta Coroană de Spini până la Catedrala Notre-Dame din Paris. Cum a ajuns Coroana aici și ce înseamnă acest lucru, ne mărturisește Monseniorul Patrick Chauvet, rector și arhiepiscop de Notre-Dame:

 „Această Coroană a fost adusă de la Ierusalim. Un timp, s-a aflat la Constantinopol. Sfântul Ludovic este cel care a mers să o ia de acolo, plătind foarte scump pentru ea. Reîntors la Paris, Sfântul Ludovic a ordonat construirea Sfintei Capele (Sainte-Chapelle), care se află nu departe de aici, un monument impozant ridicat pentru a păstra cea mai frumoasă relicvă a Patimilor lui Iisus“.

Construirea acestui relicvariu reprezintă dovada că Sfântul Ludovic era convins de autenticitatea Cununii de spini a Mântuitorului. În timpul Revoluției franceze, când Biserica a avut de suferit, Statul donează această relicvă Catedralei Notre-Dame. De atunci, Cununa Sfântă s-a aflat în acest loc, sub protecția Cavalerilor Ordinului Sfântului Mormânt. Atunci când Coroana Sfântă este scoasă spre închinare, prezența cavalerilor este obligatorie, pentru a o proteja.

1 comentariu la “Coroana de spini a lui Hristos, salvată din incendiul de la Notre Dame

  1. Vrajeala asta cu coroana de spini a Mantuitorului pastrata in catedrala Notre Dame tine la cei ce nu cunosc Cuvantul lui Dumnezeu! La fel a fost si cu tonele de aschii chipurile din crucea Domnului care au fost vandute la fraieri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *