Skip to content
Coronavirus

Coronavirus: Iran raportează sub 100 de decese pentru a doua zi consecutiv

VideoBlocks

Iranul a anunţat miercuri că, pentru a doua zi consecutiv, a înregistrat mai puţin de 100 de decese din cauza noului coronavirus, în condiţiile în care Republica islamică, una din ţările cele mai afectate de pandemie, încearcă să-şi relanseze treptat economia, deja greu încercată de sancţiunile americane, transmite AFP, citată de agerpres.

În ultimele 24 de ore au fost consemnate 94 de decese suplimentare, care ridică numărul total la 4.777, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur. Totodată, de la precedenta raportare au fost înregistrate 1.512 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, bilanţul total ajungând la 76.389. De asemenea, 49.933 de pacienţi s-au vindecat.

De la anunţarea primelor decese în februarie, guvernul iranian nu a impus izolarea populaţiei, dar a instituit progresiv restricţii, închizând şcoli, universităţi, moschei, cinematografe, centre culturale, stadioane şi alte locuri de adunare.

Preşedintele Hassan Rohani a anunţat pe 5 aprilie redeschiderea întreprinderilor cu ‘risc scăzut’ de propagare a coronavirusului, o decizie menită să protejeze economia deja lovită de sancţiunile aplicate de SUA.

Criticată de unii specialişti din sănătate şi chiar în cercurile puterii, ea a intrat în vigoare sâmbătă în provincii şi va fi aplicată şi la Teheran începând de la 18 aprilie.
Rouhani şi alţi responsabili de rang înalt insistă că este nevoie să fie relansată activitatea economică dată fiind scăderea veniturilor petroliere şi fiscale, în plus faţă de sancţiunile americane.

‘Trebuie să luptăm contra maladiei şi a şomajului în acelaşi timp’, a declarat Rouhani miercuri, într-o şedinţă de guvern televizată.

El a afirmat că, datorită ploilor abundente, este prognozată o creştere cu 3,5-4% a producţiei agricole, care va ajunge la 14 milioane de tone de grâu, 2,6 milioane de tone de orez şi 1,7 milioane de tone de zahăr în acest an. ‘Poporul nostru nu ar trebui să fie îngrijorat în privinţa aprovizionării cu hrană. Avem stocuri suficiente’, a dat asigurări preşedintele Rouhani, citat de Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *