Skip to content
Coronavirus

Sibiu: Nici măcar între autorități informațiile referitoare la situația infecțiilor nu circulă eficient: „Oficial vă spun că suntem nebuni la cap”

Foto: oradesibiu.ro

Nu doar sibienii nu sunt informați în mod oficial asupra numărului real de cazuri de SARS-CoV-2 din județ. Nici chiar persoana care conduce – din punct de vedere operativ – toate acțiunile la nivelul județului în această situație de urgență spune că nu beneficiază, oficial, de astfel date. ”Este incredibil ceea ce se întâmplă”, exclamă inspectorul șef al ISU Sibiu, Cosmin Balcu, cel care conduce Centrul județean de coordonare și conducere a intervenției, la nivelul județului Sibiu, conform turnulsfatului.ro.

Din cursul zilei de luni au apărut semnele evidente asupra faptului că nici măcar între autorități informațiile referitoare la situația infecțiilor cu noul coronavirus nu circulă eficient sau corect. Mai precis, din jurul orei 16:00 a zilei de luni, când Instituția Prefectului din județul Sibiu a transmis presei locale o informare venită din partea Institutului național de sănătate publică, referitoare la numărul de cadre medicale testate și descoperite a fi infectate cu SARS-CoV-2. ”Conform raportărilor către INSP din teritoriu, în prezent, în țara noastră au fost înregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul coronavirus”, începea respectiva informare în care, mai apoi, erau prezentate defalcat pe județe, situațiile cu numărul de medici, asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare și personal auxiliar infectați cu SARS-CoV-2. Printre cele 13 județe enumerate în continuare nu se regăsea și Sibiul, deși era inclusiv de notorietate publică situația asistentului medical de la Spitalul Județean, care se afla deja sub tratament. Cazul său a devenit public de sâmbătă, a fost confirmat oficial inclusiv de conducerea Spitalului județean, dar în statisticile oficiale de luni după-amiaza, lipsea. Semnele de întrebare s-au înmulțit și după primul deces cauzat de coronavirus la Sibiu: femeia de 65 de ani, internată în cursul zilei de vineri, confirmată cu noul coronavirus în cursul zilei de sâmbătă și decedată în cursul zilei de luni. Celor 38 de persoane cu care aceasta s-a descoperit că a intrat în contact li s-a dispus măsura autoizolării în după-amiaza zilei de marți. Potrivit informațiilor obținute de „Turnul Sfatului”, în cursul zilei de luni, la nivelul județului Sibiu existau deja aproximativ 20 de sibieni confirmați pozitiv a fi infectați cu SARS-CoV-2.

În cursul zilei de luni, 30 martie, publicația sibiană Turnul Sfatului a solicitat o declarație prefectului județului, Mircea Crețu și șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, col. Cosmin Balcu, cel care – având în vedere decretarea stării de urgență – conduce din punct de vedere operațional ”tot ceea ce mișcă” în județul Sibiu în contextul pandemiei noului coronavirus.

Col. Cosmin Balcu, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu spune că, de fapt, în documentele oficiale, la nivel de județ nu era raportat niciun caz de infecție cu noul coronavirus. Oficial vă spun că suntem nebuni la cap. DSP-ul ne-a raportat azi, la orele 17:00, zero «pozitivi» și zero decedați în județul Sibiu. Datele pe care le primim de la Direcția de Sănătate Publică Sibiu la Centrul județean de coordonare și conducere a intervenției sunt cu zero pozitivi și cu zero decedați. Este incredibil ceea ce se întâmplă. Suntem în 2020 și unii trăiesc în 1900 toamna. Ca să ne dăm mari, că avem zero”, a izbucnit Cosmin Balcu. Șeful ISU Sibiu arată că este nevoit să se ghideze în activitatea zilnică pe baza informațiilor pe care le obține din cu totul alte surse decât informările Direcției de Sănătate Publică, care nu au nicio legătură cu realitatea. Informări cu atât mai importante cu cât pe baza acestora inclusiv transportul persoanelor de către SMURD este realizat cu izoleta sau nu, de exemplu. ”Gândiți-vă în ce situație sunt eu pus, în calitate de comandant al acțiunii! Ne mințim și nu este în regulă”, a mai spus Cosmin Balcu. Amploarea ”dezinformării” din datele oficiale prelucrate de către DSP este evidențiată de Cosmin Balcu și cu exemplul propriu: și el a fost testat pentru noul coronavirus ca urmare infectării senatorului Vergil Chițac. Și chiar și acum, în evidențele furnizate de DSP Sibiu, cazul său apare ca fiind încă în teste. ”Au trecut 20 de zile de atunci și sunt comandatul acțiunii. E grav, foarte grav ce se întâmplă”.

În cadrul unei ședințe de la Instituția Prefectului Sibiu tonul discuțiilor între șefii de instituții implicate în lupta împotriva pandemiei a urcat adesea. Gabriel Budescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, a respins acuzațiile potrivit cărora DSP nu ar fi emis informări acurate despre numărul de cazuri de sibieni infectați cu noul coronavirus sau cel al deceselor. El a făcut referire la un tabel ”foarte clar” pe care DSP l-a transmis chiar în ziua respectivă către ISU, tabel care a fost prezentat mai apoi din nou factorilor de decizie.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Gabriel Budescu, a arătat că va reveni cu noi precizări în cursul zilei de marți, când nu a mai putut fi contactat, însă, de jurnaliști.

Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, a arătat că, în cazul persoanei confirmată sâmbătă cu noul coronavirus și decedată luni, măsurile de instituire a autoizolării au fost dispuse de marți pentru că atunci au terminat cei de la DSP ancheta. ”Până nu s-a încheiat ancheta epidemiologică a DSP-ului nu puteam să luăm măsurile adecvate. Imediat ce am avut ancheta și raportul terminate am luat măsurile care se impun. Sunt 38 de persoane care sunt izolate și așa mai departe”, a declarat Mircea Crețu, pentru Turnul Sfatului.

Referitor la cazul asistentului medical, care nu apare în statisticile oficiale, prefectul a arătat că așteaptă, la fel, după Direcția de Sănătate Publică Sibiu. ”Și în cazul asistentului medical am dispus, prin adresă scrisă, realizarea unei anchete epidemiologice și aștept rezultatul final. Și mai este un caz pentru care am dispus același lucru. Până nu se încheie anchetele nu pot să iau măsurile legale, pentru că doar DSP-ul poate să propună. Nu altcineva”, a mai adăugat prefectul, la întrebările turnulsfatului.ro.

Cât privește problemele de comunicare care pornesc de la DSP, prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, s-a ferit de o poziție fermă.Nu sunt mulțumit (de comunicarea interinstituțională – n.r.) și probabil niciodată nu voi fi mulțumit. Dar, mai ales, mă deranjează declarațiile unora. Fiecare răspunde la un moment dat pentru ceea ce declară”, a mai spus prefectul, ca un comentariu la nemulțumirile exprimate de către inspectorul șef al ISU Sibiu, Cosmin Balcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *