Skip to content
Opinii & Analize

Coronavirus pune la grea încercare viitorul UE. De ce Italia poate arunca în aer economia europeană

Coronavirus devine o criză economică ce poate pune în pericol viitorul Uniunii Europene, mai ales că Italia se prăbușește în fiecare zi și nu are foarte multe soluții pentru a se salva. Toți ochii din Europa sunt în acest moment pe economia și politica Italiei care pot exploda oricând.

Italia ar putea fi cea care va îngropa proiectul european, mai ales după ce în urmă cu câteva luni am avut Brexit-ul. Ministrul Economiei din Franța, Bruno Le Maire, a avertizat că „UE nu-și va mai reveni deloc” dacă Italia va fi lăsată singură, transmite ansa.it.

Premierul italian Giuseppe Conte a cerut Uniunii Europene, în urmă cu câteva zile, să ofere 500 de miliarde de Euro, din Mecanismul European pentru Stabilitate, pentru a înfrunta criza economică de pe continent. Banii nu ar fi doar pentru Italia, ci pentru toate țările afectate de Coronavirus.

Ideea de solidaritate europeană funcționează foarte greu și foarte târziu în caz de criză sau atunci când un stat are probleme economice. Dacă ne uităm la Grecia, marile state precum Germania, Franța, Italia și Marea Britanie au cumpărat foarte mult de la greci încât voiau să le ia și insulele. Criza economică din urmă cu un deceniu ne-a arătat că fiecare luptă pentru interesele sale.

La fel s-a întâmplat și cu Coronavirus, când Christine Lagarde a ieșit public și a spus că „nu e treaba BCE să reducă spread-ul”, lăsând Italia să se descurce singură. Declarația ei a provocat pierderi uriașe pe bursele europene. Dar declarația ei reflectă politica impusă de Berlin, iar Jens Weidmann, președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a precizat că „am reacționat în mod adecvat respectând rolul și posibilitățile noastre”, adăugând că „erau așteptări prea mari de la BCE”. Dacă pe vremea lui Mario Draghi, fostul președintele BCE, Uniunea Europeană „făcea orice e nevoie” pentru a ajuta statele, acum BCE începe să fie ezitantă.

Numai că Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a contrazis tot ceea ce a spus Lagarde și toată politica Germaniei, precizând că UE va ajuta Italia și va face tot posibilul pentru a salva economia. La nivel european s-a luat decizia ca BCE să achiziționeze Eurobond-uri. Este o dovadă de solidaritate europeană, prin care Italia va fi ajutată să aibă mai multe soluții pentru repornirea economiei. Eurobond-urile reprezintă un mecanism de solidaritate prin care debitul este împărțit la nivel european prin crearea de obligațiuni ale datoriei publice ale țărilor care fac parte din zona Euro. Cu 750 de miliarde de Euro, BCE va cumpăra titluri de stat de la țările afectate de Coronavirus. Adică reprezintă tot ceea ce nu voia Germania.

Prin această manevră, BCE reușește în primul rând să salveze moneda Euro de la prăbușire și din lupta cu dolarul. Dar va urma perioada de după pandemie când Italia va trebui să-și refacă economia. În prima jumătate din 2020, PIB-ul Italiei va avea o contracție de -8%, spre deosebire de -1 sau -3% cât era estimat cu mult înainte ca țara să fie afectată de Coronavirus, precizează ansa.it. Abia în al treilea trimestru Italia va putea să-și revină economic.

După ce se va termina pandemia, Italia va trebui să ia măsuri fiscale și economice pentru a-și reveni. Nu doar Italia va fi în această situație, ci multe alte state afectate de Coronavirus, printre care Spania sau Franța.

Va fi o bătălie între fosta Uniune Europeană în care Germania impunea regulile – deficit bugetar cât mai mic, austeritate, măsuri fiscale impuse de Bruxelles, privatizări, împrumuturi – și o nouă Uniune Europeană în care Italia își va căuta singură drumul mizând pe anumite măsuri de relaxare fiscală în loc de austeritate. În cazul în care anumite instituții europene sau anumite state vor sta în calea Italiei, așa cum a făcut Lagarde și Germania, atunci discuțiile despre ItalExit s-ar putea transforma în fapte, mai ales dacă Matteo Salvini va câștigat alegerile și va deveni premier, acesta fiind cunoscut pentru euroscepticism și numeroasele atacuri la adresa UE.

Într-o astfel de criză economică, socială și politică este nevoie de mai multă solidaritate europeană și de mai multă Uniune Europeană pentru ca niciun stat să nu fie abandonat. Viitorul Uniunii Europene rămâne incert din multe puncte de vedere, însă doar Uniunea Europeană se poate salva singură din această criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *