Skip to content
" "
Societate

Coronavirus: Şefii multinaţionalelor recomandă evitarea călătoriilor

Facebook

Înaintea deciziilor comunicate de secretarul de stat Raed Arafat pentru preîntâmpinarea răspândirtii coronavirusului, mediul de afaceri a luat măsuri mult mai drastice.

Multinaționalele au făcut recomandări angajaților să-și limiteze călătoriile, chiar și pe cele de serviciu, sau dacă nu pot fi evitate sub nici o formă, călătoriile să fie urmate de izolare la domiciliu timp de 14 zile.

" "
" "

În plus, congresele, conferințele sau alte evenimente de profil se anulează sau nu mai beneficiază de prezența invitaților care confirmaseră că vor veni la respectiva manifestare, conform mai multor surse din piața de retail. Printre exemple se numără Unilever, Kaufland, Mega Image, Unicredit, BNP Paribas, Raiffeisen și OTP Bank.

Dacă secretarul de stat a vorbit despre condiţiile în care pot fi închise instituţiile de învăţământ, despre suspendarea activităţilor care implică prezenţa a1000 depersoane, de genul concertelor sau meciurilor de fotbal, şi despre suspendarea practicii studenţilor la medicină în spitale, precum şi despre interzicearea vizitelor în spitale ale rudelor şi prietenilor bolnavilor, mediul de afaceri se dovedeşte a fi mult mai atent la angajaţii şi clienţii lor.

Vlad Năstase, CEO al Concilium Consulting, ne-a declarat încă de vineri că teama de coronavirus conduce la anularea multor evenimente, atât în țară cât și în străinătate. „Astfel, majoritatea şefilor de multinaţionale au trimis recomandare angajaților să nu participe la întruniri mai mari de 30 de persoane. Fie că este vorba de congrese, mese rotunde sau alte seminarii pe profilul instituţiilor„, a declarat Vlad Năstase, conform economica.net.

Surse din piața de retail ne-au spus că mai multe companii care confirmaseră că își vor trimite reprezentanți pentru a fi speakeri la conferințe care au loc chiar în România pe aceste teme în perioada următoare au anunțat că nu vor mai participa la evenimente, asta după ce confirmaseră, cu mult timp în urmă, prezența. Ar fi vorba despre persoane din managementul Kaufland, Mega Image sau Unilever, care nu mai participă în condițiile în care companiile au stabilit reguli de reducere a mobilității, în contextul extinderii coronavirusului.

În cazul băncilor situaţia este chiar mai transparentă decât în cazul companiilor din FMCG. Raiffeisen Bank recunoaşte oficial că acţionarii băncii mamă au anulat deplasările angajaţilor săi în străinătate, iar pe plan intern se recomandă limitarea călătoriilor. Pentru participarea la conferinţe şi mese rotunde, banca austriacă a dat mână liberă directorilor să decidă dacă participă sau nu.

BNP Paribas a interzis deplasarea directorilor zonali la Paris, în timp ce o delegaţie din managementul Unicredit a trebuit să participe în urmă cu aproximativ două săptămâni la o întâlnire cu top managementul Unicredit din Italia, iar acum sunt consemnaţi să lucreze de acasă. De altfel grupul italian a afişat pe site-ul său principalele măsuri luate de instituţia de credit pentru a-şi proteja angajaţii şi clienţii împotriva Covid 19.

Astfel, UniCredit a activat protocoale de securitate și sănătate și va continua să monitorizeze cu atenție situația din regiunea afectată din Italia. Banca încurajează angajații aflați în orașele cele mai afectate să se bazeze pe soluții de muncă alternative convenite, cum ar fi, dacă este posibil, munca la distanță. UniCredit distribuie de asemenea kituri preventive anti-contagiune la principalele filiale cu impact și a închis toate zonele comune la sediile din Milano și Cologno Monzese, precum și instalarea sistemelor de control al temperaturii la intrările turnurilor din Piazza Gae Aulenti, Milano. Ca măsură de precauție și așa cum a fost anunțat anterior, UniCredit a instituit o interdicție a călătoriilor neesențiale interne și internaționale”.

Grupul bancar italian precizează că niciunul din angajaţii săi nu a fost diagnosticat cu conoravirus.  Şi în cazul OTP, banca a limitat deplasările de business interne și externe și a recomandat colegilor care au călătorit în zonele afectate de coronavirus să lucreze de acasă. Totodată ea recomandă clienţilor utilizarea cât mai frecventă a canalelor alternative de lucru cu banca: internet bankingul, mobile banking şi utilizarea consilierilor financiari prin intermediul reţelelor de telefonie. Este mai mult dect evident că toate companiile din ţară vor trebui să-şi ea precauţii şi să-şi regândească modelul de business.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *