Skip to content
Politică

Coronavirusul a ucis anticipatele. Ce variante are Klaus Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii sunt puși în situația de a-și modifica planul privind alegerile anticipate, din cauza răspândirii coronavirusului în România. Surse din PNL acreditează ideea că, în funcție de ce se va întâmpla joi la învestirea guvernului Cîțu, președintele Klaus Iohannis are două variante, iar ambele includ abandonarea ideii de anticipate.

Astfel, dacă o parte din PSD votează guvernul Cîțu, liberalii sunt obligați să-și treacă Guvernul și să pună capăt crizei politice. În această perioadă, totul se face în numele crizei sanitare coronavirus, care, pentru moment, a devenit mai mult o isterie națională decât o problemă gravă. În acest caz, președintele Iohannis va accepta guvernul Cîțu și va spune că țara are nevoie de stabilitate, implicit va preciza că alegerile anticipatele nu mai sunt oportune.

În caz contrar, dacă nu va trece guvernul Cîțu, Klaus Iohannis are două opțiuni. Fie îl propune din nou pe Ludovic Orban premier, dar pe ideea de a rămâne premier plin până la toamnă, fie va accepta un Guvern de uniune națională, de specialiști, în frunte cu un premier din afara sferei politice. Și în această variantă, Klaus Iohannis va transmite că alegerile anticipatele nu mai sunt o opțiune.

Coronavirus, noua armă politică

Drept urmare, prima victimă politică a isteriei create de coronavirus în România o reprezintă cu siguranță alegerile anticipate. În aceste zile, social-democrații încearcă să pună presiune pe PNL pentru a-și asuma învestirea guvernului Cîțu la votul de joi din Parlament.  Liderii de organizații PSD au decis săptămâna trecută într-o ședință informală care a avut loc în biroul lui Marcel Ciolacu să nu voteze învestirea Cabinetului Cîțu.

Cu toate acestea, social-democrații recunosc că lucrurile sunt într-o dinamică și că totul depinde de presiunea care va veni din partea opiniei publice, dar și de decizia Curții Constituționale privind Ordonanța de Urgență 26/2020. Aceasta prevede scurtarea termenului la care poate să fie anunțată data alegerilor anticipate de la 90 de zile la 50 de zile. Dacă Ordonanța va pica la CCR, va exista un motiv suplimentar pentru liberali să renunțe la varianta devansării alegerilor parlamentare. Fără această Ordonanță de Urgență în vigoare, este imposibil să fie organizate alegeri anticipate în luna iunie.

Amintim că, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Victor Ponta lasă de înțeles că vor fi mulți social-democrați care, contrar celor afirmate de Marcel Ciolacu, vot vota învestirea Guvernului Cîțu.

Ticăloșia, minciuna și iresponsabilitatea PNL atinge cote absurde si grotești! De ce nu trece Guvernul “Cîțu” dacă nu votează PSD care are doar 200 de voturi? Celelalte grupuri politice au anunțat că votează PENTRU și au 265 de parlamentari ( pentru Guvern este suficient 234) / oricum cei mai mulți de la PSD vor vota și ei pentru! PNL în acest moment își sabotează propriul Guvern – dar sabotează și România ! Cred ca trebuie băgați în carantină ( sau la închisoare) toți acești peneliști care distrug țara pentru interesul lor de Partid”, a scris Ponta pe Facebook.

DETALII AICI: Ultimele calcule pentru învestirea Guvernului Cîțu. Victor Ponta anunță o răsturnare de situație în PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *