Skip to content
Opinii & Analize

Coronavirusul, Cîțu și un partid la răscruce

psnews.ro

Votul pentru învestirea Guvernului Cîțu ar urma să aibă loc, cel mai probabil, joi, în aceeași zi în care Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu OUG pentru alegerile anticipate. OUG a fost adoptată de Guvernul Orban cu o zi înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură, tocmai pentru ca liberalii să își traseze calea liberă spre anticipate.

Doar că, de această dată liberalii s-ar putea trezi ca Guvernul Cîțu să treacă de votul Parlamentului, iar scenariul alegerilor anticipatelor să fie îngropat. Tonul discuțiilor s-a schimbat, în contextul coronavirusului, iar cine vorbește zilele acestea de anticipate, va deconta puternic la alegeri. Cine nu votează, în această perioadă de alertă cu coronavirus în România, un Guvern care să ia măsuri și să dea ordonanțe de urgență, dacă este cazul, va fi arătat cu degetul și va plăti scump la vot.

Frica de infectare cu coronavirus a declanșat o dorință acerbă a societății de a avea o stabilitate politică, un Guvern care să fie capabil să ia măsurile necesare într-o perioadă de criză. Astfel, partidele care deunăzi jurau că un Guvern Cîțu ar fi un dezastru pentru România, se pregătesc să voteze joi instalarea lui, sub motivul că România nu își permite continuarea unei crize politice într-o astfel de situație. Numai bine pentru PSD-iști!

Principalul pierzător va fi, cu siguranță, Partidul Național Liberal, care va nevoit să îngroape definitiv alegerile anticipate. Rivalii politici vor profita zilele acestea de pericolul reprezentat de coronavirus în România și își vor freca ușurați mâinile că au scăpat nepârjoliți de focul anticipatelor.

Asta în vreme ce liberalii își decid viitorul politic, supraviețuirea în vârful ierarhiei partidelor. PNL se află la o răscruce de drumuri: este partidul lui Orban dispus să își asume pierderea electoratului și să meargă mai departe, în anvergura momentului, cu anticipatele? sau va accepta înfrângerea și va face un pas înapoi, dând dovadă de responsabilitate în ochii electoratului?

Un lucru e cert: cel mai mare pierzător al acestor zile este chiar premierul interimar Ludovic Orban. Tras pe margine de președintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban rămâne fără job și va intra sub umbra lui Florin Cîțu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *