Skip to content
Puterea Știrilor Video

Coronavirusul dă peste cap planurile de campanie electorală. Sociologul Bruno Ștefan: Pandemia face jocurile în politică în acest moment

psnews.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, sociologul Bruno Ștefan, președinte al Biroului de Cercetări Sociale, a vorbit despre modul în care pandemia de coronavirus va schimba felul în care se vor ține viitoarele campanii electorale și cine va câștiga de pe urma acestor schimbări.

“Acum eu am multe măsurători în lucru și zilnic dau drumul la alte măsurători în teritoriu. Opinia nu s-a așezat, pentru că partidele nu s-au așezat, își schimbă permanent candidații. Jocul nu este așezat la PNL, principalul partid care, având oarecum și acces la resurse, își permite să îl regleze, celelalte partide nu știu nici ele cum să meargă, mai puțin partidele mici care au un singur candidat. Totuși, nici ele nu au pornit să rupă startul și să aibă un culoar de creștere pentru că ele sunt mici nu doar pentru că au resurse puține, ci pentru că nu fac o campanie cum trebuie pentru a deveni mari și se mulțumesc cu un scor mic. Au loc și trădări, cum s-a întâmplat la ALDE, la USR, și partidele se văd dezbrăcate de zestrea pe care o aveau, cu care se puteau duce în campanie și discursurile după aceea par cu totul altfel.

" "

De aceea spun că este un joc neterminat, să vedeți că s-au aliniat la start acești candidați. Încă meciul se joacă în culise și de asta nu este exclus să vedeți că indivizi care acum îi vedeți la PSD să fie la PNL sau la USR, adică traseism politic.

Pare o horă în care odată intrat nu te mai poți extrage ritmului pe care îl impun unii. Intri într-un ritm de horă pe care poate nu ti-l dorești și atâta timp cât nu ai în spate o structură puternică care să îți spună care este jocul tău și să te lase să îți impui tonul, ceilalți par că joacă după cum cântă altcineva. Principalul cântăreț al acestor alegeri este PNL, deși poate ar trebui să spun că e al doilea, pentru că principalul pare a fi COVID-ul”, a declarat Bruno Ștefan.

Sociologul este de părere că pandemia de coronavirus ”face semnificativ jocurile” în acest moment în politică, pentru că ”dă peste cap multe din planurile care păreau așezate într-un mod previzibil pentru partide”.

”Înainte mergeam la consiliul județean cu candidatul X, la primărie cu candidatul Y, acum nu se mai întâmplă așa. Ele în parte rămân așa, dar până acum se fac multe jocuri ca ele să se destructureze. Primari ce păreau că îți mențin mandatul pe același partid, pleacă acum peste noapte, de exemplu, la Caransebeș, primarul Borcean acum a trecut la PMP pentru că nu și-a mai găsit loc pe listele PNL, deși pe listele PNL a câștigat acolo. La fel auzim că se va întâmpla și în București cu câțiva primari care vor pleca de la PSD”, a explicat sociologul la Puterea Știrilor.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *