Skip to content
Opinii & Analize

Coronavirusul dă peste cap planurile liberalilor pentru alegerile locale

Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban a invitat marți toate partidele parlamentare la consultări cu privire la stabilirea unei date pentru alegerile locale. În urma discuțiilor, data comunicată de acesta este 28 iunie. Decizia finala va fi însă luată în două săptămâni, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus. În plus, PSD nu a participat la aceste consultări.

Alegerile locale, eclipsate de tema coronavirusului

În motivația sa, Ludovic Orban a menționat că fixarea datei ține cont atât de situația epidemiei provocate de coronavirus, cât și de pașii legali ai campaniei electorale.

În ciuda încercării lui Orban de a readuce în discuție și alegerile locale, apetitul celorlalte partide politice de a decide asupra unei date rămâne redus. În plus, consultările de ieri au fost sursa unor noi serii de critici cu privire la “adevăratele priorități” ale PNL, interese strict electorale și care nu sunt conectate la “agenda cetățenilor”. Mai mult, în intervenția sa după teleconferința cu liderii europeni, președintele Iohannis a decretat situația coronavirusului ca fiind prioritatea zero a guvernului liberal.

USR a declarat deja că își suspendă toate activitățile din precampanie care presupuneau contactul direct cu oamenii. La ieșirea de la consultări, Victor Ponta, președintele Pro România și Varujan Vosganian, vicepreședintele ALDE, au declarat că este act iresponsabil organizarea alegerilor în plină epidemie și ar reprezenta un focar de răspândire a coronavirusului la nivelul țării. PSD a acuzat, la rândul sau, PNL de iresponsabilitate fata de o problema de sănătate publică.

Amânarea alegerilor locale, în defavoarea PNL

Matematic vorbind, organizarea alegerilor în bune condiții este greu de realizat. Dacă luam în calcul data de 28 iunie, data maximă de emitere a hotărârii de guvern este 13 aprilie, conform calculelor prezentate de președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin, Mituletu-Buică. Or în luna aprilie se așteaptă atingerea punctului maximal al epidemiei de coornavirus.

O amânare a datei alegerilor joacă in defavoarea liberalilor si va depinde, în mare măsura, de cum va gestiona actuala guvernare criza provocata de coronavirus. Dacă până în acest moment situația este ținută, în mare parte, sub control, dificultățile vor apărea de acum încolo, o dată cu valul de români din diaspora, mai ales Italia și Spania, care se vor întoarce acasă de sărbătorile pascale. În plus, amânarea datei pentru iulie sau august ar însemna o mai mica mobilizare a electoratului PNL, dată fiind perioada de vacanțe. Liberalii vor să maximizeze câștigul electoral și să obțină cât mai multe primării și consilii județene, dat fiind scorul bun pe care PNL îl înregistrează în prezent în sondajele de opinie.

Rămâne de văzut cum va evolua în continuare epidemia de coronavirus, dar și cum vor gestiona liberalii această situație. Dacă vor reuși să convingă restul forțelor politice să accepte data propusă pentru alegerile locale, atunci evenimentele ar putea curge în favoarea liberalilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *