Skip to content
Internațional

Coronavirusul din China. Două avioane vor asigura transportul cetăţenilor UE din regiunea Wuhan

www.ziaruldeiasi.ro

Mecanismul de Protecţie Civilă al UE a fost activat ca urmare a solicitării de asistenţă din partea Franţei în vederea acordării de spirjin consular cetăţenilor UE aflaţi în Wuhan, având în vedere cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus, astfel că două avioane vor asigura transportul cetăţenilor UE, condiţia fiind ca aceştia să fie sănătoşi sau să nu prezinte simptome ale bolii, potrivit news.ro.

“UE nu-şi uită cetăţenii la nevoie, oriunde s-ar afla în lume. Două avioane vor fi mobilizate prin Mecanismul de Protecţie Civilă, pentru a aduce în Europa cetăţenii UE aflaţi în regiunea Wuhan”, a declarat Janez Lenarčič, comisar pentru managementul crizelor.

La rândul său, Stella Kyriakides, comisar pentru săntate şi siguranţă alimentară, a afirmat că UE este pregătită să sprijine statele membre şi să asigure o acţiune fermă şi coordonată ca urmare a evoluţiei situaţiei legate de coronavirus în afara şi în interiorul Uniunii.

”Vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia împreună cu Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi vom menţine legătura cu statele memebre”, a adăugat Stella Kyriakides.

UE va co-finanţa costurile de transport. Primul avion va pleca din Franţa miercuri dimineaţă, iar al doilea va pleca mai târziu, în cursul acestei săptămâni. Indiferent de naţionalitate, cetăţenii UE aflaţi în regiune care doresc să fie repatriaţi pot face solicitări în acest sens.

Cifrele iniţiale indicau că aproximativ 250 de cetăţeni francezi vor fi transportaţi cu primul avion şi aproximativ 100 din alte state vor călători cu cel de-al doilea.

În această fază, vor fi autorizaţi să călătorească doar cetăţenii sănătoşi sau care nu prezintă simptome ale bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *