Skip to content
Internațional

Coronavirusul din China: OMS lansează o cerere de fonduri de 675 de milioane de dolari

axios

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat miercuri o cerere de fonduri în valoare de 675 de milioane de dolari (613 milioane de euro) pentru a combate în următoarele trei luni epidemia de coronavirus, care a făcut deja aproape 500 de morţi, relatează AFP, citată de agerpres.

„Cerem 675 de milioane de dolari pentru finanţarea planului nostru pentru următoarele trei luni. 60 de milioane de dolari sunt destinaţi finanţării operaţiunilor OMS, iar restul va fi destinat ţărilor care sunt cele mai ameninţate” de virus, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Gebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

„675 de milioane de dolari sunt mulţi bani, dar este mult mai puţin decât factura pe care va trebui să o plătim dacă nu investim în pregătire chiar acum„, a adăugat el.

Directorul OMS a anunţat, de asemenea, că agenţia specializată a ONU va trimite mai întâi echipamente de protecţie în 24 de ţări, între care 500.000 de măşti şi 350.000 de perechi de mănuşi. Circa 250.000 de teste vor fi trimise în peste 70 de laboratoare din întreaga lume.

O misiune internaţională de experţi se va deplasa, de asemenea, „foarte curând” în China, a mai spus el.

La sfârşitul lunii trecute, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat că epidemia provocată de noul coronavirus apărut în China şi care s-a răspândit în mai multe regiuni ale lumii constituie ”o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”.

OMS a utilizat până acum acest termen doar în cazuri rare de epidemii care necesită un răspuns global ferm, precum gripa porcină H1N1 în 2009, virusul Zika în 2016 şi febra Ebola, care a afectat grav o parte din Africa de Vest în perioada 2014-2016 şi Republica Democrată Congo începând din 2018.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *