Skip to content
Puterea Știrilor Video

Coronavirusul din China produce îngrijorare la Bruxelles. Cristian Bușoi: Toate grupurile care luptă împotriva amenințărilor transfrontaliere sunt în alertă

Facebook/Cristian Busoi

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a declarat la „Puterea Știrilor” că la Bruxelles se discută despre coronavirusul din China, mai ales după ce Uniunea Europeană a activat pe 28 ianuarie 2020 sistemul intern de alertă rapidă, în urma cazurilor de îmbolnăviri semnalate în Franţa şi Germania.

„Se discută foarte serios, pentru că în materie de sănătate, țările membre au cele mai multe atribuții. Fiecare țară a UE își pune în aplicare planurile de protecție împotriva acestui gen de amenințări, epidemii, risc de epidemie. România are deja măsuri luate, care până acum s-au dovedit a fi eficiente, cu controlul la graniță, la aeroport și cu unitățile mobile, cu sistemele de alertă”, a precizat Cristian Bușoi.

La începutul lunii ianuarie, Comisia Europeană a anunţat că va aloca 10 milioane de euro din programul său de cercetare şi inovare, pentru a sprijini cercetarea bolii cauzate de noul coronavirus. Comisia a lansat o cerere urgentă de exprimare a interesului faţă de proiecte de cercetare care să contribuie la o mai bună înţelegere a focarului de coronavirus şi la o mai bună gestionare clinică a pacienţilor infectaţi cu virusul, precum şi la îmbunătăţirea pregătirii şi a răspunsului în materie de sănătate publică.

„La nivel european, avem o instituție importantă, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) care urmărește problema aceasta, vine cu propuneri de măsuri și în același le coordonează. Toate grupurile care luptă împotriva amenințărilor transfrontaliere sunt în alertă, au venit cu măsuri pentru țările membre, fac partea aceasta de coordonare între diverse țări membre. Este un subiect de acțiune și instituțiile europene și naționale își fac treaba”, spune europarlamentarul.

Referitor la modul în care guvernul chinez a gestionat etapa inițială a epidemiei – alegând să secretizeze totul în loc să se confrunte în mod deschis cu criza în creștere, pentru a evita avertismentul public și stânjeneala politică – europarlamentarul Cristian Bușoi spune că există o întreagă controversă pe acest subiect.

„China este o țară care s-a schimbat foarte mult în ultimele decenii, care a devenit o putere economică mondială, față de care și SUA și UE răspund cu anumite măsuri, mai ales în domeniul economic, dar totuși China nu este o țară atât de transparentă în care informația să fie atât de clară așa cum este de exemplu în multe dintre țările UE. Atunci, sigur că nu avem la dispoziție toate informațiile necesare pentru a vedea în ce măsură lucrurile sunt sau nu ținute sub control, în ce măsură pericolul este mai mare, sau exact așa cum îl descriu autoritățile chineze”, consideră Cristian Bușoi.

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus, la nivel global, este vineri dimineaţă de 31.420 de persoane, peste 31.000 fiind în China, unde numărul cazurilor a crescut cu 3.143, reprezentând 11%, într-o singură zi. Aceasta în condiţiile în care până acum creşterea zilnică era de 15%. În total s-au înregistrat 638 de decese, doar două fiind în afara Chinei, în Filipine şi în Hong Kong. Mii de persoane sunt blocate pe două nave de croazieră aflate în carantină la Yokohama şi în Hong Kong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *