Skip to content
Opinii & Analize

Coronavirusul în România. Cât de vulnerabili suntem în fața unei epidemii?

Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritățile din țară par să țină sub control răspândirea coronavirusului, astfel încât până la momentul actual au fost diagnosticate 25 persoane, dintre care 5 s-au vindecat, în timp ce alte 52 de persoane sunt în carantina iar 11235 sunt monitorizate la domiciliu.

În următoarele două săptămâni ne putem confrunta cu o explozie a cazurilor de coronavirus

Primul caz de coronavirus a fost depistat în România în urmă cu aproximativ 2 săptămâni, pe 27 februarie. De atunci și până acum, doar 16 noi cazuri au fost identificate, în cele mai multe fiind vorba despre persoane care s-au întors recent din Italia și care fie au contractat virusul acolo, fie de la persoane alături de care au călătorit. Astfel, încă nu putem vorbi despre o răspândire locală a virusului, în condițiile în care sunt cunoscute doar două cazuri ale unor persoane care s-au îmbolnăvit pe teritoriul României, unul în București și altul în Timișoara. În comparație, în Italia numărul cazurilor a crescut exponențial. De pildă, pe 21 februarie au fost raportate 16 cazuri, iar ziua următoare alte 60.

Numărul mic de persoane infectate sau bănuite că ar fi infectate până acum a permis autorităților să intervină prompt, însă se pune întrebarea ce se va întâmpla dacă în următoarele două săptămâni, care sunt cruciale, numărul cazurilor va crește? În acest interval de timp putem asista, la fel ca în Italia, la o răspândire exponențială a virusului. De exemplu, unul dintre cei infectați, un bărbat din Galați, s-a întors în țară cu un microbuz, iar autoritățile au făcut un apel public pentru a identifica persoanele care au călătorit alături de acesta. Având în vedere gradul scăzut de încredere pe care românii îl au față de instituțiile statului, educația și frica de izolare, nu este exclus ca apelul autorităților să rămână fără răspuns.

Astfel, în următoarele două săptămâni ne-am putea confrunta cu o explozie a cazurilor depistate. La fel de periculoasă este și apariția virusului în București, mai ales dacă cele două persoane infectate au folosit mijloace de transport în comun la ore aglomerate.

Modul în care va evolua numărul cazurilor raportate de coronavirus în următoarele două săptămâni ne va indica încotro ne îndreptam. Situația va deveni cu adevărat periculoasă atunci când numărul celor infectați se va dubla de la o zi la alta, în timp ce foarte probabil panica se va instala atunci când va fi raportat primul deces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *