Skip to content
Coronavirus

Coronavirusul provoacă proteste în penitenciarele din Italia: 10 morți și 23 de evadați

ilfattoquotidinao.it

Coronavirusul are efecte și asupra penitenciarelor din Italia, după ce Guvernul a interzis vizitele rudelor. În multe regiuni din Italia au izbucnit conflicte între gardieni și deținuți, iar consecințele au dus la pierderea vieților sau la evadări. Guvernul italian a interzis orice fel de contact între deținuți și persoane din afara penitenciarului, interzicând de asemenea și activitățile în închisoare sau adunările care ar putea răspândi virusul. Potrivit măsurilor, infractorii ar trebui izolați în camere până când se va reduce pericolul Coronavirus. Evident, deținuții nu au înțeles riscurile și au profitat de situația fragilă, sperând că dacă vor avea Coronavirus, vor încerca să fugă din penitenciar sau vor fi transferați la spitale.

În penitenciarul de la Rieti, regiunea Lazio, continuă protestele și azi, iar 3 deținuți sunt morți după ce au înghițit mai multe pastile de la farmacia penitenciarului. 50 de deținuți au sechestrat infirmeria închisorii și s-au urcat pe acoperiș. Alți 8 au fost transportați la spital, dintre care 3 în stare gravă la terapie intensivă, iar un deținut, foarte grav, a ajuns cu elicopterul la Roma, informează ilfattoquotidiano.it.

La închisoarea de la Modena, 7 deținuți erau deja morți înainte să înceapă confruntările, iar primele anchete arată că ar fi vorba de supradoză de medicamente furate de la clinica închisorii. Ulterior, decesele, nemulțumirile, restricțiile au provocat proteste uriașe în închisori și deținuții cu greu mai pot fi controlați.

Matteo Salvini, fostul vicepremier italian, a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe video-uri cu protestele din penitenciar, care pot fi vizionate aici (click) și aici (click).

Protestele în penitenciare sunt de la Modena până la Palermo. La Foggia situația este, de asemenea, foarte gravă, după ce 77 de deținuți au reușit să scape, însă 54 dintre ei au fost prinși imediat de gardieni. Alți 23 de infractori sunt căutați de forțele de ordine. Printre cei căutați în acest moment, se află inclusiv membri ai mafiei garganica, organizație mafiotă responsabilă pentru crime, trafic de droguri și alte infracțiuni foarte grave.

La Melfi, protestele au încetat după 10 ore și au fost eliberați ostaticii – 4 gardieni și 5 persoane din echipa medicală au fost sechestrate. Nici în Milano lucrurile nu au fost diferite. La penitenciarul San Vittore, în centrul orașului, deținuții au urcat pe acoperiș și au protestat împotriva restricțiilor impuse de Guvern.

Alarma s-a dat și la Palermo, la penitenciarul Ucciardone, acolo unde sunt închiși pe viață numeroși membri ai mafiei italiene. A existat o tentativă de evadare, însă forțele de ordine au reușit s-o împiedice. Penitenciarul se află în centrul orașului, iar străzile din jur au fost blocate de poliție și carabinieri pentru a-i prinde pe cei care încercau să forțeze zidurile închisorii.

Alte penitenciare în care deținuții au protestat sunt: Bologna, Vetere, Trani, Rebibbia la Roma, Torino, Napoli, Piacenza, Ferrara, Reggio Emilia, Salerno.

Forțele de ordine italiene se tem că aceste proteste ar fi provocate de mafia italiană, care încearcă să profite de instabilitatea creată de criza Coronavirus pentru a forța evadarea din penitenciare, precizează aceeași sursă. Protestele continuă în penitenciare, iar în cazul în care nu se vor opri, parlamentarii italieni se gândesc să trimită armata pentru a restabili ordinea, mai ales că Italia este deja în stare de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *