Moda SRL-urilor înființate de administrația psd-istă a Bucureștiului sub umbrela Consiliilor Locale evolueză discret spre zona corporatistă, mașinăriile de produs și rulat bani dând semne că sunt capabile să se multiplice până la ocuparea fiecărui segment de piață pe care primarii PSD vor să îl ocupe.
Cel mai recent exemplu vine din Sectorul 3, unde SRL-ul Algorithm Residential Sector3, abia creat în primăvara acestui an la inițiativa primarului Robert Negoiță, s-a clonat pentru a scoate pe piață „puiul” Algorithm Construcții Sector3 SRL, o firmă ce se va dedica, în primă etapă, strict amenajării Halei Laminor.
Morișca de bani
În mod paradoxal, acest obiectiv a fost invocat și în expunerea de motive care a stat la baza înființării Algorithm Residential Sector3, firmă aflată sub controlul Consiliului Local, Hala Laminor fiind în acest moment un punct nevralgic în bugetul de cheltuieli al Primăriei conduse de Negoiță.
După clonare, Algorithm Residential Sector3 va rămâne cu un obiect de activitate ce se va limita la extinderea unor spații ale unităților de învățământ cu destinație after-school, sală de sport, bazine de înot.
În schimb, noul SRL va fi aruncat direct în morișca de bani publici ce pare să se învârtă în jurul investiției în Hala Laminor. Pentru acest obiectiv, Primăria Sector 3 a scos din bugetul local suma de 2 milioane euro, necesară achiziționării halei de la fabrica Republica.
Hala, monument istoric de categorie A, are o suprafață de 130.750 mp, proiectul de reconversie pentru care Ministerul Culturii și-a dat avizul incluzând realizarea unuii complex comercial-cultural în interiorul acesteia.
În primăvara acestui an, un comunicat de presă al Primăriei și un anunța al Administrare Active Sector3, o altă firmă creată de Consiliul Local S3 tocmai pentru a administra Hala Laminor anunțau inițierea unui parteneriat cu o firmă privată pentru punerea în valoare și exploatarea acestui obiectiv pe perioada de 50 de ani, oferta de concesiune plecând de la un reț de 178 euro/mp.
În cele din urmă, RobertNegoiță pare să fi ajuns la concluzia că este mult mai rentabil să ai o morișcă de bani sub control direct, varianta găsirii unui partener privat de încredere ridicând mult mai multe riscuri.
Astfel, au apărut și SRL-urile clonate, care deservesc mult mai bine intereselor primarului în mulgerea banului public, în contextul în care, pentru partea de reabilitare a halei, Primăria S3 va putea solicita fonduri de la ministerul Culturii, o altă sumă ar urma să vină de la Primăria Generală, iar grosul va fi alimentat din bugetul local aflat la cheremul lui Negoiță și a consilierilor obedienți.
Pierderi colaterale
Ce se pierde? În primul rând, dispare suma pe care Administrare Active Sector3 ar fi urmat să o recepționeze în urma concesionării obiectivului, găselnița adoptată de Negoiță ducând la cedarea cu titlu gratuit către Algorithm Residential Sector3 a unei suprafețe de 40.000 mp în interiorul obiectivului pe o perioadă de 50 de ani.
La finalul acestei perioade, Administrare Active Sector3 ar urma să preia cu titlu de proprietate orcice construcție edificată de SRL-ul- soră pe acest teren.
Ce ar putea răsări în zonă? Ei bine, ținând cont de biografia primarului de sector și domeniul de activitate în care a reușit să performeze financiar familia Negoiță, cea mai probabilă variantă o reprezintă un cartier de blocuri.
De altfel, ideea este una mai veche, încă din 2015, Administrare Active Sector3 înaintând Primăriei Capitalei un proiect de urbanism care prevedea construirea unor blocuri-turn cu regim de înălțime de 25 de etaje pe terenul din incinta Halei Laminor.
De atunci și până acum nu s-a mai auzit nimic despre planurile imobiliare ale SRL-ului deținut de Consiliul Local S3, dar cum între timp au mai apărut alte două firme înființate sub aceeași umbrelă și care au ca și obiect principal de activitate construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, planul mai vechi al lui Negoiță pare să prindă iarăși contur.
„Nu mai înțelegem nimic!”
Schema prin care va fi pus în aplicare însă, îi bagă în ceață pe reprezentanții Opoziției din Consiliul Local, aceștia recunoscând că nu văd care este sensul dublării obiectului de activitate al unei firme deținute de Consiliul Local cu încă un SRL-clonă.
„Nimeni nu înțelege nimic. Dacă este o măsură oportună? Nu știu. Să vă răspundă inițiatorul hotărârii, domnul primar Negoiță. Pot să vă spun că noul SRL va avea un buget defalcat din bugetul SC Algorithm Residential Sector3 SRL și că personalul va fi preluat tot de la firma mamă, dar în rest…!”, ridică nedumerit din umeri unul dintre consilierii liberali.
Practic însă, nu este vorba atât de o concurență între firmele deținute de aceeași entitate administrativă, cât de o pierdere controlului Consiliului Local asupra unor investiții, Algorithm Construcții Sector3 având mână liberă în gestionarea unor bugete de investiții care să nu depășească plafonul de 100.000 de euro anual pe fiecare obiectiv în parte.
Chiar și în cazul unor depășiri, consilierii locali pot fi cel mult martori la o astfel de situație, noua firmă, cu un capital social de 8.000.000 lei, urmând să fie controlată direct de Algorithm Residential Sector3 SRL, în calitate de asociat unic.
Practic, Consiliul Local din Sectorul 3 va trebui să se răfuiască cu reprezentanții numiți în Consiliul de Administrație a firmei mamă, în vreme ce o posibilă devalizare a bugetului local ar putea să se deruleze mult și bine prin SRL-ul clonă Algorithm Construcții.
Cum a fost posibil ca, sub umbrela unei entități administrative de coloratură politică diversă, un primar precum Robert Negoiță să creeze o structură corporatistă cu firme paravan?
Ei bine, banul o fie el ochiul dracului, dar reprezintă și o punte transpartinică ușor de străbătut. Astfel, în ciuda vocalizelor de paradă făcute de reprezentanții USR din administrația locală bucureșteană, președintele Consiliului de Administrație al Algorithm Residential Sector3 SRL este Robert-Constantin Sârbu, fost consilier local în Sectorul 3 până în momentul în care baronul imobiliar Negoiță i-a închis gura cu o funcție care îi garantează un loc la masa unde se împarte ciolanul.
Consilierul respectiv nu este de la USR ci de la PSD!
Imi place sa cred ca este vorba doar de o informatie neverificata suficient si nu de rea-vointa pentru a dezinforma. Domunul Robert- Constantin Sârbu NU a fost si nu este consilier USR, ci PSD.
http://hartapoliticii.ro/?name=constantin+robert+sarbu
Verificati-va sursele mai bine!
Consilierul local mentionat in articol este de la PSD.
Va rog sa corectati.