Skip to content
Politică

Corpul de control, raport devastator după verificările de la Inspecția Muncii. Șeful Dantes Bratu, găsit cu mari deficiențe în activitate

DCNews

Potrivit unui control făcut de Corpul de control al primului ministru, în perioada 2017 – 2019, Inspecția Muncii și-a exercitat în mod deficitar una dintre principalele funcții ale managementului, și anume funcția de control, îndeplinindu-și parțial, atribuțiile privind organizarea și controlul asupra aparatului propriu şi a instituțiilor subordonate.

Acțiunea de control a avut drept obiective verificarea respectării prevederilor legale și a normelor interne privind organizarea și funcționarea entității, verificarea respectării prevederilor referitoare la constituirea și realizarea veniturilor, precum și cu privire la angajarea și efectuarea cheltuielilor la nivelul entității.

Totodată, a fost verificat modul în care au fost respectate prevederile legale cu privire la atribuirea, încheierea și derularea contractelor la nivelul entității și verificarea modului de îndeplinire a atribuțiilor privind coordonarea, îndrumarea metodologică și controlul activității inspectoratelor teritoriale de muncă și a celorlalte instituții aflate în subordine.

Astfel, Corpul de control al primului ministru susține că, potrivit Listei funcțiilor care necesită acces la informații clasificate „Secrete
de Stat” funcția de inspector general de stat necesită accesul la informații clasificate „Secrete de Stat”, nivel „Secret”. Potrivit raportului, inspectorul general de stat al Ministerului Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a fost înscris în Lista persoanelor a căror funcții necesită acces la informații clasificate „Secrete de Stat”, nivel „Secret”, iar surpriză! în data de 11.04.2012 s-a comunicat avizarea negativă privind accesul la informații „Secrete de Stat” pentru acesta.

Corpul de control al primului ministru notează faptul că până la data finalizării acțiunii de verificare, Bratu nu a obținut autorizația ORNISS pentru accesul la informații clasificate „Secrete de Stat”, nivel „Secret” deși, potrivit Listei persoanelor a căror funcții necesită acces la informații clasificate „Secrete de Stat”, nivel „Secret” acesta avea obligativitatea de a deține acest certificat.

Prin urmare, conform raportului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar trebui să analizeze dacă Bratu îndeplinește condițiile necesare ocupării postului de inspector general de stat, precum și dacă obținerea acestei autorizări este o condiție necesară ocupării acestui post.

Și mentenanţa REVISAL a fost asigurată neunitar, de mai multe firme, iar acest lucru a generat riscuri în funcţionarea sistemului informatic. Inspecţia Muncii nu a cumpărat încă un nou sistem informatic al REVISAL, deşi au trecut mai bine de doi ani de când ar fi trebuit să facă achiziţia. De asemenea, instituţia a cumpărat cu bani europeni 1.000 de tablete care au fost folosite de numai un sfert dintre inspectori, prin urmare achiziţia acestora nu se justifică, reiese din raportul Corpului de control.

Dantes Nicolae Bratu lucrează la Inspecţia Muncii din 1999

Dantes Nicolae Bratu a revenit în octombrie 2019 la conducerea Inspecţiei Muncii pe funcţia de inspector general de stat, după ce anterior fusese detaşat ca secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi.

Ministerul Muncii a emis în data de 15 octombrie ordinul prin care încetează detaşarea temporară la Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi începând cu data de 18 octombrie 2019.

Dantes Nicolae Bratu lucrează la Inspecţia Muncii din 1999 şi a condus instituţia din 2011, evoluând de la funcţia de inspector de muncă la cea de inspector general de stat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *