Procurorii DNA au destructurat o caracatiță a corupției din energie, care era abonată la contracte cu statul, în timp ce cetățenii plăteau facturi tot mai mari. Ancheta procurorilor este doar începutul și se va extinde pe măsură ce procurorii vor descoperi noi probe. Criza energetică din ultimii ani a fost alimentată de băieții deștepți din energie, care au profitat de prețurile compensate de Guvern și au umflat facturile cetățenilor. Mulți dintre ei s-au abonat la banii statului, în timp ce cetățenii au fost nevoiți să stea în frig.
Procurorii DNA au început urmărirea penală și au cerut arestarea preventivă pentru doi funcționari publici: Adrian Dorin Ecobescu şi Iosif Chirică. Aceștia sunt acuzați de luare de mită pentru a îmbogăți companiile private din domeniul energetic.
Cum funcționa caracatița corupției
Caracatița corupției din București era formată din doi oameni de afaceri (Ion Eugen Petru și Ion Macovei) și cei doi funcționari din companiile de stat.
Adrian Ecobescu este director al Centralei Termoelectrica Bucuresti Sud (CET SUD), care aparține de ELCEN (aflată în subordinea Ministerului Energiei). Potrivit procurorilor, Ecobescu a primit de la Ion Eugen Petru suma de 10.000 de euro. În schimbul acestei sume, Ecobescu trebuia să emită un act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.
Tot Ion Eugen Petru a mai dat 5.000 de euro mită către Iosif Chirică, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, pentru emiterea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu. Traseul banilor ar fi fost unul complicat, iar cei doi s-au întâlnit pe marginea unui drum, arată procurorii.
Ion Eugen Petru a mai dat 514.375 lei (peste 100.000 de euro) către Ion Macovei pentru trafic de influență asupra a două companii ale statului, pentru a obține contracte.
Ion Eugen Petru a realizat, în timpul unei proceduri de achiziție prin licitație, o înțelegere cu un alt suspect pentru a specula și a umfla prețurile pentru companiile statului. Această înțelege i-a permis să câștige contractul cu statul și a provocat bugetului statului un prejudiciu de 134.698,06 lei fără TVA.
Ion Macovei ar fi promis președintelui Directoratului unei companii de stat 15% dintr-un contract de 2 milioane de euro, dacă primea un contract cu statul în urma unei licitații fraudate. Și alți 15% dintr-un contract de 800.000 de euro, care urma să fie atribuit prin achiziție directă. Pentru toate aceste promisiuni, omul de afaceri ar fi dat funcționarului public suma de 45.000 de lei și 12.000 euro în 5 tranșe.
Corupția din energie le-a permis oamenilor de afaceri să aibă acces la contracte cu statul. Banii cetățenilor ajungeau să fie împărțiți între directorii centralelor și oamenii de afaceri.
Cine sunt „băieții deștepți” din energie
Corupția din energie a fost alimentată de un cadru instabil și de o criză care încă nu a fost rezolvată. „Băieții deștepți” au profitat de corupția din companiile statului.
Adrian Ecobescu conduce centralele din București de mai mulți. În 2018 a fost numit director al CET Grozăvești, o altă centrală ELCEN care produce agent termic pentru bucureșteni. În 2021 a terminat mandatul la CET Grozăvești și a rămas cu mandatul la CET Sud, unde era deja de 2 ani și 10 luni. Din declarația sa de avere reiese că era plătit anual cu peste 144.000 lei pentru această funcție de conducere, adică circa 2.500 euro net/lună.
Omul de afaceri Ion Macovei este un personaj implicat și în alte scandaluri de corupție. Macovei a fost implicat, în 2021, în dosarul privind Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. Acesta deține mai multe firme, în mai multe județe ale țării. În interceptările procurorilor, Macovei se mândrea că avea mai multe relații în companiile statului, ceea ce îi permitea să aibă acces la contracte.
Primăria Capitalei finanțează corupția din energie
Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, are un rol indirect în corupția din energie, deoarece finanțează companiile care contribuie la creșterea artificială a prețurilor. Termoenergetica, compania primăriei, cumpără agentul termic de la centralele ELCEN, chiar dacă în casele oamenilor căldura și apa caldă ajung foarte rar. În timp ce bucureștenii stau în frig, directorii din centralele ELCEN și alte companii fac afaceri cu companiile private pentru a frauda statul român.
Anchetele procurorilor sunt doar la început și vor zgudui corupția din energie. În ultimii 3 ani, prețurile la energie electrică și gaze au scăpat de sub control, deși țara noastră este producător și are suficiente resurse naturale de gaze. România a înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri din UE, iar Guvernul a intervenit cu o compensare a facturilor care nu face decât să finanțeze rețelele de corupție din companiile de stat și companiile private. Companiile private mituiesc directorii din companiile de stat pentru a obține contracte cu statul. Prețurile sunt umflate în mod artificial pentru ca banii cetățenilor să ajungă în buzunarele tuturor.
Nicușor Dan vrea să cumpere ELCEN
ELCEN a fost în insolvență mai mulți ani și produce agentul termic pentru bucureșteni, care ulterior e transportat de Termoenergetica, compania Primăriei București. Subvențiile pentru căldură plătite de Primăria București ajung la 1,5 miliarde de lei pe an, după ce în ultimii 2 ani prețul gigacaloriei s-a dublat.
Nicușor Dan, primarul capitalei, ignoră caracatița corupției din energie și anunță că vrea să cumpere ELCEN. Primarul vrea să facă fuziunea între ELCEN și Termoenergetica, astfel încât toată producția să depindă de Primăria București. Cu alte cuvinte, Nicușor Dan ar avea un cuvânt de spus în rețeaua de corupție din sistemul energetic.
Cealaltă centrală implicată în corupție – CET Rovinari este în subordinea CE Oltenia, o altă companie cu numeroase probleme financiare. Despre falimentul CE Oltenia se vorbește de mai mulți ani, dar supraviețuiește cu subvenții de miliarde de lei de la statul român. Subvenții care ulterior ajung în buzunarele oamenilor de afaceri, după cum arată anchetele procurorilor.
Guvernul aruncă miliarde de lei în niște companii care au devenit găuri negre și nu-și respectă obligațiile. Ulterior, banii ajung să fie împărțiți cu companiile private care speculează și umflă prețurile pentru ca cetățenii să plătească tot mai mult.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News