Skip to content
Politică

Corupția, marea piedică a intrării României în Schengen

România a reuşit să îndeplinească toate criteriile tehnice pentru a fi acceptată în spaţiul Schengen, dar principala piedică în calea acestui lucru este în continuare corupţia. Declaraţia aparţine preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, aflat la Bucureşti.

România ar putea fi admisă în Schengen, dar corupţia de la graniţe o ţine încă în afara spaţiului
Gunther Krichbaum a explicat că nu se poate vorbi despre frontiere sigure în România atâta timp cât „pot exista grăniceri care acceptă foloase”.

„În principiu, poziţia României pe această temă nu e una greşită. S-a spus că atât timp cât criteriile tehnice sunt îndeplinite, ar trebui să i se permită aderarea şi de ceva vreme România îndeplineşte aceste criterii tehnice de aderare la Schengen. Dar ce folos are o frontieră bine securizată tehnic, dacă pot exista grăniceri care, în schimbul unor foloase băneşti ar lăsa să treacă autocare cu refugiaţi?”, a spus oficialul german.

„La Comisia Europeană trebuie să ne punem întrebarea dacă lupta împotriva corupţiei este într-adevăr atât de avansată încât să se poată da undă verde acestui proces de aderare”, a completat Krichbaum.

Demnitarul german a mai afirmat că subiectul confiscării extinse a averii se va găsi în următorul raport MCV, având în vedere că DNA a cerut o reformă în acest sens, iar Parlamentul frânează procesul: „ În Germania, în cazul confiscărilor extinse, lucrurile stau foarte limpede, această măsură este înscrisă deja în sentinţa finală, procedându-se imediat la executarea sa. Cred că este nevoie şi în România de o procedură urgentată. Acest subiect se va găsi şi în următorul raport MCV”.

Oficialul german a mai spus că în momentul de faţă se recuperează doar 10% din prejudiciu şi că lucrurile merg „într-o manieră greoaie” şi că România „este reltiv departe de a fi ajuns la rezultatele dorite”.

Krichbaum a vorbit şi despre o repartizare echitabilă a sarcinilor statelor membre ale UE în criza migranţilor, subliniind că nu se pot face concesii pe tema aderării la spaţiul Schengen în funcţie de cotele de refugiaţi acceptate de o ţară, potrivit romaniatv.net.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *