Corupții promovați de USR la Administrația Spitalelor București, anchetați de DNA

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Corupții protejați de USR la Administrația Spitalelor din București sunt anchetați de procurorii DNA, fiind acuzați de luare de mită pentru anumite contracte. USR București, sub controlul lui Vlad Voiculescu, a construit o caracatiță a corupției peste spitalele bucureștene, astfel încât să aibă controlul tuturor contractelor.

Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), este acuzat de procurorii DNA că ar fi cerut și primit mită 80.000 de euro pentru a acorda unele contracte din spitale. ASSMB este o instituție aflată în subordinea Primăriei București și după alegerile din 2020 a ajuns să fie controlată de USR-iștii Horia Tomescu (viceprimarul capitalei) și Vlad Voiculescu (președintele USR București).

USR a făcut un întreg șantaj la adresa primarului Nicușor Dan pentru a se asigura că viceprimarul Horia Tomescu primește controlul ASSMB. USR-iștii au blocat de mai multe ori votarea bugetului pentru a-l constrânge pe Nicușor Dan să le dea ASSMB și cele 19 spitale din capitală.

Trecutul lui Cristian Plută

Odată ce Horia Tomescu a preluat controlul Administrației Spitalelor, l-a instalat în funcția de director general pe Cristian Plută. În 2019, Plută fusese vizat de o anchetă a procurorilor privind lucrările supraevaluate de la Spitalul de copii „Dr. Victor Gomoiu”. USR-iștii au depus plângere în acel caz, însă nu au avut o problemă să-l pună pe Plută la conducerea ASSMB.

Cristian Plută a adus-o la ASSMB, în funcția de director adjunct, pe Oana Sivache (fostă membră PSD), consiliera lui Horia Tomescu. Între timp, Sivache a devenit director general și Plută adjunct. Dar Plută a făcut presiuni, din funcția de la ASSMB, asupra experților din dosarul „Gomoiu”. DNA a decis ulterior să închidă cazul, nereușind să continue ancheta.

În urmă cu mai mulți ani, Cristian Plută a ajuns în atenția mass mediei după ce a înjurat jurnaliștii de la PRO TV care anchetau situația din spitalele bucureștene. Toate aceste lucruri nu i-au deranjat pe USR-iști atunci când au protejat corupții din spitalele bucureștene și i-au promovat în funcții de conducere.

Numele lui Cristian Plută este legat și de acordarea unui contract, prin atribuire directă, firmei Eco Green Light, care ar fi câștigat 2 milioane de euro.

Cristian Plută/ Inquam Photos / Octav Ganea

Averea lui Cristian Plută

Nu există un CV al lui Cristian Plută, deși USR a promis transparență. Nimeni nu știe ce studii are acesta, dar presa precizează, pe surse, că Plută ar fi făcut o facultate particulară după mult timp de la terminarea liceului, doar pentru a avea o licență. Astfel, competența lui Plută este necunoscută sau inexistentă în domeniul medical.

Dar averea lui Plută a înflorit de când lucrează pentru ASSMB. În 2022, Plută și-a cumpărat o vilă de 200mp, în Buftea, deși are un salariu lunar la ASSMB de 10.000 de lei. De asemenea, are și peste 1.000 mp de teren intravilan în jurul casei din Buftea. În conturile bancare a strâns peste 20.000 de euro și a declarat un credit, pe 24 de ani, în valoare de aproape 500.000 lei.

Cristian Plută are 2 copii și o soție care câștigă puțin peste 1.000 de lei pe lună. Cu venituri de doar 11.000 de lei pe lună, pentru familia Plută era dificil să crească doi copii și să mai cumpere și o vilă în Buftea. Pe site-urile de imobiliare, observăm că prețul unei vile în Buftea, de 200mp, depășește pragul de 200.000 de euro. Chiar și cu creditul de 100.000 de euro, Plută a mai avut nevoie, din buzunarele sale, de o sumă importantă pentru a-și cumpăra casa.

USR, cu corupții în funcții publice

USR a acaparat controlul spitalelor bucureștene, fiind una dintre obsesiile lui Vlad Voiculescu. USR-iștii s-au folosit de persoane corupte, care au avut probleme cu legea, pentru a dicta ce se întâmplă în spitale. După doar 2 ani, procurorii DNA scot la lumină o caracatiță USR-istă a corupției.

ASSMB-ul controlat de USR-iști întârzie și proiectele din PNRR. Oana Sivache, actuala șefă ASSMB, semnează doar contracte de consultanță pentru PNRR, iar modernizarea spitalelor întârzie.

„Prioritatea zero a conducerii ASSMB (Sivache pusă cu mâna de Vlad Vioculescu) în loc să liciteze pentru spitale, licitează pentru consultanță. Ce știu ei mai bine”, a declarat Alexandru Rogobete, secretar de stat la Ministerul Săntății.

Nici Cristian Plută, nici Oana Sivache nu au experiență în domeniul medical. Au fost promovați de USR-iști fără să prezinte CV-urile, fără să treacă de probe de concurs, fără să fi lucrat în vreun spital. USR a pus la conducerea instituțiilor doar persoane care puteau să-i ajute să dețină controlul.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: