Skip to content
Politică

Cod roșu de acuzații. Virgil Popescu (PNL): ” E nevoie de o conducere nouă”

Cod roșu de acuzații. Virgil Popescu (PNL): ” E nevoie de o conducere nouă”.

Vicepreşedintele PNL Virgil Popescu, miercuri, într-un comunicat de presă remis redacției de știri Psnews.ro lansează o serie de acuzații la adresa distribuitorilor de energie electrică.

„Curtea de Conturi a prezentat un raport privind piața de energie electrică din perioada 2010-2014 și a ajuns la concluzia că facturile de curent electric au fost încărcate cu peste 1 miliard de euro, sumă care reprezintă pierderile de energie din rețelele de distribuție. Pe lângă faptul că distribuitorii au încărcat facturile cu pierderi de energie din rețele, consumatorii au mai suportat și investițiile realizate de operatorii de distribuție pentru a reduce pierderile. Curtea de Conturi preciează că investițiile s-au dovedi a fi ineficiente.
În raport se specifică faptul că s-a înregistrat un grad de realizare redus al proiectelor de investiții necesare pentru respectarea obiectivelor stabilite în Strategia Europa 2020 privind eficiența energetică. Problema e că operatorii au efectuat investiții pentru a limita pierderile, însă Curtea de Conturi avertizează că acestea nu și-au atins scopul, deoarece pierderile s-au menținut la același nivel. De asemenea, există un grad scăzut de retehnologizare al instalațiilor, în condițiile în care peste 45% din instalații necesitau retehnologizări.
Raportul Curții de Conturi avertizează că „în ultimii 25 de ani nu a existat o coerență și consecvență în politicile din domeniul energetic, marile proiecte de investiţii fiind începute încă din perioada anterioară anului 1990 […] fără a fi finalizate până în prezent, majoritatea proiectelor nu au fost realizate şi puse în funcţiune, unele dintre acestea nefiind demarate sau fiind în stadiul de proiect”.
Activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este sancționată de Curtea de Conturi, care precizează că Autoritatea n-a prezentat în rapoartele sale informații privind starea tehnică a rețelelor, deși aceasta constituie una dintre principalele probleme ale siguranței sistemului energetic național. ANRE are atribuții în monitorizarea nivelului de siguranță a rețelelor și a stării tehnice a acestor capacități, precum și în publicarea acestor informații în raportul anual de activitate.
Dezinteresul instituțiilor statului față de starea tehnică a rețelelor electrice și lipsa de informare a factorilor politici și a consumatorilor asupra stării tehnice a acestor rețele, a nivelului de pierderi și a problemelor identificate au dus la prețuri exagerate pe care le-au suportat cetățenii.
Raportul Curții de Conturi trebuie analizat cu atenție de către factorii politici pentru a se lua cele mai bune măsuri. E nevoie de o strategie națională privind investițiile în domeniul energiei electrice și de un control mai eficient al ANRE asupra operatorilor de distribuție. Totodată, Parlamentul trebuie să accelereze procesul de desemnare și votare a noii conduceri a ANRE, deoarece se impune o schimbare de strategie și de viziune. E nevoie de o conducere nouă, care pe baza problemelor identificate de Curtea de Conturi să vină cu soluții pentru a proteja cetățenii români de abuzurile distribuitorilor de energie electrică. Nu mai putem permite ca românii să suporte costurile indiferenței și incompetenței!”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *