Skip to content
Politică

Coşmar fără sfârşit pentru cei care au credite în franci elveţieni

capital.ro

Situaţie fără ieşire pentru o femeie din Bucureşti, care în umă cu 9 ani a luat un credit în valoare de 66 de mii de franci, pe care susţine că l-a plătit lunar, timp de patru ani. În momentul în care nu a mai avut posibilitatea să îşi achite ratele, din cauza costurilor crescute, banca a decis să îi vândă apartamentul pe care îl pusese drept gaj.

Când aceasta credea că mai are puţin de plată, a apărut o noutate ce i-a distrus orice speranţă, luna trecută a fost înştiinţată că încă figurează cu o datorie de  73 de mii de franci,  suma fiind mult mai mare  decât împrumutul iniţial. În timp ce femeia vorbeşte despre un abuz, banca declară că această sumă reprezintă dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Trebuie precizat că Elena şi fostul ei soţ au făcut un credit de nevoi personale în 2008. Au garantat împrumutul de 66.900 de franci elveţieni, echivalentul a 33 de mii de euro, cu apartamentul familiei  ei din Calarasi.  Însă, între timp, ea a divorţat şi bărbatul ar fi părăsit ţara  lăsându-i ei toata povara ratelor. Creşterea accelerată a cursului, care de 6 ani s-a dublat, dar şi problemele de ordin personal, au făcut-o pe Elena să nu mai plătească datoria către bancă. aşa că banca a decis executarea silită în 2013, iar apartamentul pe care îl pusese drept garanţie, a fost vândut la o licitaţie pentru  82 de mii de lei.

Aceasta a declarat în apărarea sa că „Francul era atunci 3,8 lei, deci si-au luat pe casa 18.000 CHF si au mai ramas 52.000 CHF rest de plata. Eram in crestere copil, nu au avut ce sa execute. Nu ne-au mai cautat.”

Pentru o perioadă de trei ani, Elena a mărturisit că a fost linişte, însă după ce a născut pentru a doua oară, s-a trezit cu o nouă înştiinţare,mai exact, femeia mai avea de plătit  73 de mii de franci. La cursul de azi, suma reprezintă 68 de mii de euro. E ca si cum nu ar fi platit nimic niciodata, potrivit stirileprotv.ro.

Femeia este disperată din cauza acesto acţiuni ale băncii.  „In continuare daca se aplica aceleasi dobanzi, peste doi ani cand eu o sa ies din crestere copil si ma voi angaja, Dumnezeu stie la cat va ajunge suma, probabil ca 100 de mii, ca daca in 3 ani a ajuns de la 52 la 73. Toata viata, cred ca cinci generatii de-acum incolo o sa plateasca.

În această situaţie, femeia nu a primit un răspuns concret, deşi a încercat să vorbească cu reprezentanţii băncii şi cu executorul judecătoresc
Nici banca si nici executorul judecatoresc nu i-au raspuns la intrebari: „pentru ca eu nu vreau sa stau cu stresul asta toata viata, asta n-au inteles ca eu vreau sa rezolv ca de-asta m-am dus la ei. Va spun ca a fost o drama pentru mine si pentru familia mea.” 

Avocatul, Adrian Cuculis a declarat că: „In mod surprinzator in 2017, practic suma respectiva s-ar fi topit, in loc sa se scada din credit, ea a fost adunata si iata ca discutam de o executare silita majora. In momentul de fata avem o contestatie la executare.”

Însă, banca se apară, susţinând că valoarea datoriei este conformă cu  prevederile contractuale şi că pe lângă banii împrumutati s-au adaugat dobânzile pentru 2070 zile de intarziere.

Acesta, nu este un caz singular, deoarece în România, în prezent sunt peste 50 de mii de familii care mai au împrumuturi în franci elveţieni.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *