Skip to content
Opinii & Analize

Coșmarul nuclear: Rivalitatea dintre India și Pakistan atinge cote alarmante

psnews.ro

Evoluțiile recente dintre India şi Pakistan şi eliberarea vineri a pilotului capturat, Abhinandan Varthaman, reprezintă o escaladare fără precedent de la războiul de frontieră din 1999. Dar episodul a mai relevat încă o dată joaca cu arma nucleară pe care o face Pakistanul la graniţa sa cu India în Kashmir.

Doctrina pakistaneză este cea a unui război hibrid ce implică grupuri teroriste care atacă dincolo de linia de contact din Kashmir lovind armata indiană. Episodul curent a început cu atacul unui grup pakistanez terorist pe teritoriul indian din Kashmir la 14 februarie, atac soldat cu uciderea a 40 de militari indieni. Ca formă de retaliere, avioanele indiene au lansat lovituri pe teritoriul Pakistanului împotriva grupului terorist, primele atacuri în care avioanele indiene traversează linia de demarcaţie în teritoriul pakistanez după 1970. Iar două asemenea avioane indiene Mig 21 au fost doborâte de către avioanele pakistaneze. Un pilot indian a fost capturat și ulterior eliberat vineri.

Cele două state îşi construiesc armatele de zeci de ani şi au episoade curente, la intervale mai mult sau mai puţin regulate de timp, când se confruntă. Aceste atacuri presupun lovituri directe, iar aceste ciocniri la frontieră riscă întotdeauna să escaladeze, ambele state sunt înarmate nuclear.

India domină de la distanţă în războiul aerian şi naval, în timp ce Pakistanul are avantaj prin sistemul de canale tip tranşee la frontiera mutuală şi la nivelul trupelor terestre. Iar la nivel nuclear, suntem la nivelul unei parităţi aproximative, de 140-150 focoase nucelare ale Pakistanului faţă de cele 130-140 ale Indiei.

Dacă la nivel numeric Pakistanul are echilibru doar la nivel nucelar şi ceva avantaje pe teren în cazul unei invazii indiene, Islamabadul compensează prin alianţa cu China, care ameninţă la rândul ei frontiera de nord-est a Indiei şi menţine acolo blocate o parte din forţele indiene. Pentru a descuraja un atac indian masiv, Pakistanul face tot timpul recurs şi arată public faptul că deţine arma nucleară tactică şi că este gata să o folosească.

Aceste arme nucleare tactice sunt plasate de-a lungul frontierei şi sunt date în seama unor comandanţi locali care pot da ordinul de utilizare a lor. Exact această tactică, ce permite ca loviturile să fie ordonate local, dacă e cazul, constituie descurajarea credibilă împotriva acţiunilor indiene, dar și un pericol uriaș ca o decizie de moment să ducă practic la un război nuclear devastator.

Conflictul dintre India-Pakistan rămâne momentan fără o soluţie clară care să includă un compromis la nivel local. Rivalitatea dintre cele două state datează din perioada decolonizării, a traversat Războiul Rece şi perioada post Război-Rece. Rivalitatea s-a adâncit și a fost complicată prin suprapunerea şi adăugarea la motivele iniţiale ale conflictului de delimitare post-colonială şi diferenţele etnico-religioase, apoi atacurile teroriste și în fine a dezvoltării armamentului nuclear de către cele două state, lucru care le pune într-o situație mortală.

Așadar, problema cea mare e aceasta: cele două state dețin suficient arsenal nuclear nu doar pentru a se anihila recipropc, ci și pentru a distruge o mare parte din Glob. Altfel spus, divergențele dintre India și Pakistan pot pune pe jar întreaga comunitate internațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *