Cosmin Ghiţă: Eliminarea cărbunelui ne oferă oportunitatea de a introduce mai rapid reactoarele modulare mici

Sursă foto: wall-street.ro
Sursă foto: wall-street.ro

Reactoarele modulare mici (SMR) au avantajul că pot fi amplasate mai aproape de consumator şi în acest context eliminarea cărbunelui este o oportunitate pentru a introduce mai rapid, mai bine şi mai ieftin noua tehnologie, a declarat joi Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica, cu ocazia Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări.

„Amplasarea este un cost important. Conexiunile la reţea sunt şi ele un cost important…La termocentrala de la Doiceşti, un complex energetic pe bază de cărbune construit în anii 1960, ai toate aceste lucruri laolaltă. Şi aşa trebuie să facem tranziţia la sisteme curate”, a spus Cosmin Ghiţă.

Referindu-se la ceea ce trebuie făcut, directorul general Nuclearelectrica a făcut un apel către bănci să găsească o modalitate prin care să poată oferi cea mai ieftină finanţare.

„Pentru că finanţarea are un imput similar ca şi construcţia proiectului asupra costului electricităţii. Şi la final ceea ce avem nevoie este energie curată, sustenabilă şi accesibilă pentru toată lumea”, a spus directorul Nuclearelectrica.

„Cred că am ajuns cu toţii la un punct în care conştientizăm că avem nevoie de energia nucleară şi că trebuie să începem acum. Va dura 10 ani, dar toate proiectele nucleare au nevoie de timp. Nu se pot realiza peste noapte. Şi trebuie să începem acum”, a precizat Cosmin Ghiţă, vorbind de cea de a doua fază a proiectului privind reactoarele 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă.

Anterior, Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenţie cu Fondul de Investiţii „Iniţiativa celor Trei Mări” (3SIIF) pentru a explora o potenţială colaborare în sectorul producţiei de energie regenerabilă din România.

„Prin parteneriatul cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări în vederea producţiei de energie regenerabilă în România, dorim să ne extindem şi mai mult contribuţia la securitatea energetică, independenţa energetică şi protecţia consumatorilor din România”, a declarat Cosmin Ghiţă.

România şi-a stabilit obiective foarte ambiţioase de decarbonizare, respectiv: reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030; reducerea dependenţei de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030; eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe cărbune până în 2032 şi înlocuirea acesteia cu surse de energie curată.

În prezent, Nuclearelectrica generează 33% din energia curată a României şi are proiecte strategice de investiţii care îi vor creşte contribuţia la generarea de energie curată la aproximativ 66% la nivelul anului 2030.

Nuclearelectrica este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL