Skip to content
Politică

Costel Alexe cere reoperaționalizarea SUMAL: Sunt un om al faptelor şi îmi doresc să stopez urgent defrişările ilegale din România

Costel Alexe, ministrul Mediului, susține că vrea să stopeze urgent defrişările ilegale, dar pentru asta e nevoie de schimbarea legii, de reoperaţionalizarea SUMAL, de restructurarea unor instituţii și de o infuzie de oameni de bună credinţă în funcţii.

„Sunt omul faptelor şi, asemenea majorităţii românilor, îmi doresc să stopez urgent defrişările ilegale din România. Pentru asta este nevoie de modificări punctuale ale cadrului legislativ, de reoperaţionalizarea SUMAL, de restructurarea unor instituţii care fie au fost golite de atribuţii, fie au fost atinse de interesele unor băieţi deştepţi, de o infuzie de oameni de bună credinţă în funcţiile de control şi implementare”, a scris Costel Alexe, pe Facebook.

Ministrul Mediului a mai scris că Sistemul Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase – SUMAL, „principala armă a statului”, a fost sabotat de către guvernarea PSD: „A fost efectiv blocat. Era un operator privat care l-a dezvoltat, l-au dus la STS, l-au subfinanţat, au scos hărţile satelitare care îţi dădeau alerta privind tăierile, pe care ulterior Gărzile Forestiere trebuiau să verifice dacă sunt legale sau ilegale, Inspectorul Pădurii nu a mai funcţionat, nu au mai finanţat absolut niciun studiu în ceea ce priveşte tot ceea ce înseamnă dezvoltarea politicilor silvice din România. În 2018 au modificat ordinul de înfiinţare a gărzilor forestiere şi le-au tăiat atribuţiile de control, astfel că dacă pe dumneavoastră vă prinde sub o formă sau alta cu un camion de lemn aproape că plecaţi cu el acasă, nu vi-l confiscă nimeni. Atât de mult au ştirbit atribuţiile pe care le aveau gărzile forestiere”.

Sâmbătă, Alexe a declarat că nu a primit încă amenințări cu moartea, dar au ajuns la el tot felul de mesaje din partea unor persoane nemulțumite de „direcţia în care merge ministerul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *