Skip to content
Alegeri locale 2020

Costel Alexe, la „Dosar de Politician”: În Capitală sunt generate anual 1,1 milioane de tone de deșeuri

Inquam Photos/George Calin

Costel Alexe, ministrul Mediului, a declarat miercuri seara în cadrul emisiunii „Dosar de Politician” realizată de jurnalistul Silviu Mănăstire la postul B1TV, că România se numără printre primele state care au semnat scrisoarea potrivit căreia relansarea economică a UE trebuie să aibă la bază principiile stipulate de Green Deal.

România este printre primele state care au semnat acea scrisoare conform căreia relansarea economică a Uniunii Europene se va face având la bază principiile Green Deal. Dacă ar fi să vorbim de managementul deșeurilor, într-adevăr cred că cea mai dezastruoasă situație o avem în Capitala României, în București, unde sunt generate anual 1,1 milioane de tone de deșeuri și din păcate colectarea separată și reciclarea nu funcționează. Vă spun că, sincer, și astăzi am avut discuții cu cei de la Garda de Mediu din București, cu cei din minister, spunându-le să facă controale sistematic la toate cele trei depozite de deșeuri din care doar două funcționează, colectori și stațiile de sortare pentru că avem nenumărate sesizări din partea populației.

Dincolo de faptul că ministerul pe care îl conduc verifică dacă reglementările de mediu sunt respectate, autoritățile publice locale trebuie să continue această misiune a lor de a colecta separat și de a recicla, pentru că dacă ne uităm la cifre, vedem că Bucureștiul, cu 9% grad de colectare separată și de reciclare, este sub media națională, care oricum și aceea este mică, este de 14%, în condițiile în care România ar fi trebuit să fie la 50%”, a declarat ministrul.

Întrebat cum se prezintă situația la Iași – în contextul în care, la alegerile locale din 27 septembrie, candidează pentru postul de consilier județean – Costel Alexe a răspuns: „La Iași este la fel de dezastruoasă pentru că avem un sistem de management integrat al deșeurilor, care din păcate nu funcționează astăzi. El nu a fost predat nici măcar operatorului, avem o stație de sortare și de transfer la Ruginoasa, care în loc să colecteze și să sorteze deșeurile efectiv pe o platformă betonată, îmi pare rău că nu am poze să vi le arăt, pe o platformă betonată sunt depozitate deșeurile și aproape că devine un depozit neconform de deșeuri, în loc să fie o stație de transfer.

Această situație o regăsim cred că peste tot în țară și în momentul de față și noi, ca minister, și Ministerul Fondurilor Europene investim sume considerabile financiare, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, prin Ministerul Mediului, lansăm o aplicație chiar în această toamnă în valoare de 500 de milioane de lei, 100 de milioane de euro, prin care să finanțăm inclusiv operatorii privați, pentru a-și dezvolta capacități de recilcare. Dincolo de ajutorul sau imputul financiar pe care îl acordă Guvernul României, prin fonduri europene sau prin fonduri guvernamentale, sau Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu, autoritățile publice locale trebuie să conștientizeze că această colectare separată și reciclare ne-ar putea ajuta foarte mult”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *