Skip to content
Politică

Costel Alexe, pion în războiul din interiorul PNL? Cum se pot reașeza piesele în favoarea lui Orban prin decapitarea lui Alexe

Inquam Photos / Octav Ganea

PNL pare a fi subiectul central în presa din România la începutul acestui an. După informațiile cu privire la existența unui război de succesiune dus în interiorul partidului între Ludovic Orban și “grupul de la Cluj”, aflăm zilele acestea că o nouă bombă a căzut în partidul condus de Orban. Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, este acuzat de DNA că ar fi primit 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 lei de la managerul unui combinat siderurgic, Alexe fiind audiat în această perioadă la DNA. Cele două evenimente: războiul de succesiune din interiorul PNL și acuzațiile aduse lui Alexe ar putea face parte din același tablou.

Alexe, pion în războiul de succesiune?

Ipoteza că Alexe ar putea fi de fapt un soi de pion în cadrul conflictului din interiorul PNL este susținută și de afirmațiile lui Daniel Fenechiu. Acesta a susținut că Alexe ar putea fi “lucrat” chiar din interiorul PNL: „N-am un nume în minte vizavi de persoana care ar vrea să îi facă rău lui Alexe, dar e un lucru cât se poate de evident că el devenise un membru cât se poate de important al PNL-ului…Ar putea să fie cineva și din interiorul partidului. Nu uitați că în momentul în care a fost adus Chirica, a plecat din partid Bodea, au fost pe lângă o groază care și-au dat demisia, deci au fost și acolo niște probleme”.

Afirmațiile lui Fenechiu sunt serioase și grave cu atât mai mult cu cât Fenechiu este văzut de mulți drept unul dintre cei mai echilibrați liberali, nefiind implicat în bătăliile dintre tabăra lui Ludovic Orban și cea a lui Rareș Bogdan și Robert Sighiartău.

Nu există dovezi concrete până în acest moment care să indice faptul că Alexe este „lucrat” de cineva din PNL, însă există așa cum am văzut câteva indicii. Scoaterea pe linie moartă a lui Alexe în felul acesta ar putea duce însă la ascensiunea unui alt liberal în fruntea Moldovei, așa cum sugera și Fenechiu. Unul dintre candidații cei mai evidenți ar putea fi Mihai Chirica, primarul Iașului, fost membru PSD. Momentan nu știm cu exactitate care tabără combatantă din interiorul PNL ar fi avantajată de această mutare, însă, dacă informațiile transmise de Fenechiu sunt adevărate, ar putea fi vorba despre o contra-lovitură a lui Ludovic Orban. Fostul premier se afla în șah după ieșirea lui Florin Roman și coalizarea acestuia cu “grupul de la Cluj”. Așa cum am spus, căderea lui Alexe, unul dintre cei mai influenți PNL-iști din Moldova, ar putea duce la ascensiunea altui lider PNL – Mihai Chirica, un protejat al lui Orban. Cooptarea lui Chirica în PNL s-a făcut cu largul concurs al lui Orban. În februarie anul trecut Orban apăra candidatura lui Chirica la primăria Iașului din partea PNL spunând că fostul social-democrat nu mai are treabă cu PSD de 3 ani. În ciuda nemulțumirilor din interiorul PNL, Chirica a devenit un membru important al partidului.

Prin urmare, nu ar fi exclus ca execuția publică a lui Alexe, via DNA, să fie orchestrată din interiorul PNL și să facă parte dintr-un proces mai larg de repoziționări strategice înaintea Congresului PNL în care se va tranșa soarta conducerii liberale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *