Skip to content
Politică

Costel Alexe, prima reacție după ce a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar de corupție: Mi-a fost refuzată depunerea mărturiei în dosar

Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Consiliului Județean Iaşi, Costel Alexe, a reacționat, în exclusivitate pentru PS News, după ce a fost trimis în judecată în dosarul detașării lui Vlad Baba ca manager al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași. Alexe susține că a solicitat anterior depunerea mărturiei în dosar, deoarece nu are nimic de ascuns și vrea să fie transparent, dar a fost refuzat.

Totodată, preşedintele Consiliului Județean Iaşi se declară nevinovat și susține că detașarea de pe postul de consilier a lui Vlad Baba la Școala de Arte s-a făcut în conformitate cu legislația în vigoare și respectând procedurile din codul administrativ aplicabile la nivelul Consiliului Județean Iași.

„Am aflat despre trimiterea în judecată în dosarul referitor la detașarea de la „Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași. Am solicitat anterior depunerea mărturiei în dosar, deoarece nu am nimic de ascuns și vreau să fiu transparent, dar mi-a fost refuzată.

Reiterez ce am spus de la început, detașarea de pe postul de consilier a lui Vlad Baba la Școala de Arte s-a făcut în conformitate cu legislația în vigoare și respectând procedurile din codul administrativ aplicabile la nivelul Consiliului Județean Iași. În ceea ce privește organizarea concursului pentru postul vacant de manager, proiectul de hotărâre a fost inițiat și adoptat în plenul Consiliului Județean, cu girul consilierilor județeni.

Condițiile de participare la concurs au fost votate de legislativul CJ, nu au fost stabilite arbitrar de mine sau de vreun angajat al instituției. Postul vacant a fost ocupat cu respectarea normelor în vigoare și a primit toate avizele de legalitate, urmând întocmai etapele prevăzute de normativ.

Nu am prejudiciat cu niciun leu Consiliul Județean, iar tocmai pentru că nu am niciun motiv să mă tem, am adoptat un proiect de hotărâre care elimină orice dubiu în privința intențiilor de recuperare a eventualelor prejudicii aduse patrimoniului CJ.

Dacă instanța va decide că un astfel de prejudiciu a fost produs, Consiliul Județean are, prin această hotărâre, certitudinea că îl va putea recupera, indiferent cine a greșit. Îmi voi dovedi nevinovăția și faptul că am acționat cu bună-credință, iar singura mea intenție a fost ca instituția Consiliului Județean Iași și instituțiile subordonate să performeze”, a declarat Costel Alexe pentru PS News.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a fost trimis marţi în judecată de către procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu. Alţi doi angajaţi ai CJ Iaşi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, potrivit DNA.

Procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– Costel Alexe, președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, sub aspectul săvârșirii a două infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată)

– Radu Gabriel Apetrei, șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii două infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată),

– Vlad Corneliu Baba, consilier IA la cabinetul președintelui Consiliului Județean Iași, detașat ca manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte din care una în formă continuată), instigare la infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, pe 11 noiembrie 2020, Alexe, beneficiind de ajutorul lui Apetrei, ar fi dispus, cu încălcarea prevederilor legale, detașarea lui Baba de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Alexe știa că respectiva numire nu îndeplinea condițiile legale, susține DNA.

Baba ar fi fost angajat pe o perioadă determinată, fără concurs, pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași în data de 11 noiembrie 2020 și tot la aceeași dată ar fi fost detașat pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.

Ulterior, la datele de 10 martie 2021 și 7 iulie 2021, Costel Alexe ar fi dispus prelungirea detașării lui Baba Vlad-Corneliu în aceeași funcție de conducere.

„În același context, cu încălcarea prevederilor legale, pentru a obține numirea definitivă pe postul respectiv a inculpatului Baba Vlad-Corneliu, președintele Consiliului Județean Iași Alexe Costel ar fi inițiat și elaborat un proiect de hotărâre prin care ar fi fost schimbate condițiile de participare la concurs precum și componența comisiei. Precizăm că, la vremea respectivă, la nivelul Consiliului Județean Iași era deja în vigoare o hotărâre adoptată în anul 2020, care privea modalitatea de organizare și condițiile de participare la concursul de ocupare a postului menționat mai sus (concurs suspendat ca urmare a intervenirii stării de urgență și ulterior a stării de alertă). În urma modificărilor aduse în mod ilegal, inculpatul Baba Vlad-Corneliu ar fi putut participa la concursul organizat în perioada iunie – iulie 2021, l-ar fi promovat, iar printr-o dispoziție a inculpatului Alexe Costel, din 10 septembrie 2021, ar fi fost numit pe funcția de manager al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași pe o perioadă de 5 ani. În demersurile sale, inculpatul Alexe Costel ar fi beneficiat de ajutorul inculpatului Apetrei Radu-Gabriel care, în calitatea menționată mai sus, ar fi întocmit documentațiile aferente emiterii dispozițiilor de detașare și de prelungire a acesteia și cele aferente inițierii și elaborării proiectului de hotărâre.

Faptele descrise ar fi produs un prejudiciu bugetelor Consiliului Județean Iași și Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași în sumă totală de 143.587 lei, reprezentând suma remunerațiilor încasate de către inculpatul Baba Vlad-Corneliu în baza contractului de management interimar, dar și vătămarea intereselor legitime ale celor două instituții ca urmare a numirii la conducerea școlii a unui manager care nu îndeplinea condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere”, arată DNA.

După obținerea postului, Vlad Corneliu Baba ar fi intervenit pe lângă subalternii săi pentru obținerea, de către două persoane, a unor posturi în cadrul instituției pe care o conducea.

Anterior, celelalte persoane implicate au încheiat cu procurorii anticorupție acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Consiliul Județean Iași și Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași au comunicat procurorilor anticorupție că nu se constituie părți civile în procesul penal.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

De asemenea, Alexe a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru luare de mită și instigare la delapidare, în dosarul în care este acuzat că, în calitate de ministru al Mediului, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *