Skip to content
Politică

Costel Barbu, secretar general adjunct al Guvernului României, apel la români: Trebuie să acționăm împreună, pentru viitorul nostru

Facebook

Criza din sănătate și cea economică, determinate de răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2, sunt departe de fi rezolvate, fiecare zi însemnând o luptă pierdută pentru cei care au decedat și familiile lor, ori pentru companiile care și-au închis definitiv afacerile,  sau poate însemna o victorie înregistrată a celor care s-au vindecat, sau a mediului de afaceri care găsește resurse pentru a-și continua activitatea.

Guvernul anunță zilnic noi măsuri de sprijinire a operatorilor economici, de protecție a sănătății cetățenilor, caută soluții și le implementează pentru a asigura accesul elevilor și studenților la cursurile online, susține unitățile sanitare și de apărare cu fonduri, materiale și echipamente .

„Pentru noi, fiecare zi în care am mai identificat o măsură care să vină în ajutorul cetățenilor sau al mediului de afaceri este o victorie în lupta cu SARS-CoV-2”, spune Costel Barbu, secretar general adjunct al Guvernului României.

Am vrut să aflăm, poate cu puțin timp înaintea celorlalți, ce ne așteaptă după data de 15 mai.

Ne pregătim pentru perioada de după ridicarea stării de urgență. Trebuie să conștientizăm toți că depinde de fiecare dintre noi stoparea răspândirii infectării cu noul coronavirus. Până acum, cu eforturi uriașe din partea fiecărui cetățean, a fiecărui operator economic, am reușit să controlăm răspândirea SARS –CoV-2. În continuare, pentru a nu avea o revenire, depinde de cât de corecți vom fi, de cât demult respectăm noile reguli.

Prioritățile Guvernului se îndreaptă spre reconstrucția economică a țării, se caută soluții pentru creșterea volumului de investiții, pentru susținerea operatorilor economici, pentru reducerea șomajului ca urmare a suspendării sau încheierii contractelor de muncă din cauza stării de urgență”, ne-a precizat Costel Barbu.

Totodată, având în vedere necesitatea de a asigura elevilor și studenților o continuitate a actului educațional, Costel Barbu a declarat: „o parte dintre eforturi este orientată spre asigurarea accesului tuturor copiilor la învățământul online. Suntem conștienți că nu toți părinții au posibilități să le ofere copiilor tablete sau acces la internet și, cu atât mai mult, este nevoie de un program de achiziționare de tablete, care să fie conectate la Internet și care să permită fiecărui elev posibilitatea de a accesa cursurile online. Premierul, inclusiv la solicitarea președintelui, caută împreună cu Ministerul Educației soluții pentru a demara procedura și pentru a găsi resursele financiare pentru achiziționarea tabletelor”.

În ultimele săptămâni vedem o implicare tot mai mare a statului în viața mediului de afaceri: companii de stat sau private care dezvoltă linii de producție a materialelor și echipamentelor necesare în lupta cu noul coronavirus, institute de cercetare-dezvoltare care caută soluții vitale sistemului de sănătate.

Costel Barbu, secretarul general adjunct al Guvernului României, a ținut să precizeze că: „atât premierul, cât și miniștrii sunt extrem de preocupați și implicați în procesul de repornire, practic de resetare a vieții în România. Nu vorbim aici doar de economie. Sau doar de sănătate sau educație. Nimic nu va mai fi așa cum știam.

Este timpul să începem să producem în România. Și de aceea, în această perioadă consultările cu mediul de afaceri, cu specialiștii din mediul academic și universitar, cu societatea civilă sunt, poate, la cele mai înalte cote. Este important să cunoaștem părerile tuturor, să le cunoaștem problemele, să știm efectiv cu ce se confruntă fiecare. Criza aceasta ne-a demonstrat că ce s-a întâmplat până acum nu a fost bine.

Industria românească trebuie restartată, trebuie să producem în România și să exportăm produs finit. Să aducem plus valoare produselor „Made in Romania”.

Lipsa pe care am înregistrat-o în această pandemie – măști, mănuși, biocide, dezinfectați, aparatură, medicamente, ca să numesc doar ce s-a văzut, apoi, alimente și modul greoi în care acestea au ajuns în magazinele noastre, cred că a fost o lecție pe care nu avem voie să o uităm.

A fost o lecție pe care trebuie să o transpunem în fapte. Trebuie să producem în România. Industria, agricultura, sănătatea și educația se află în preocupările imediate ale Guvernului”.

În ultimele zile se simte deja nerăbdarea tuturor de a ieși din starea de urgență, de a putea circula liber, de a putea socializa cu rudele, cu prietenii. Și aici, domnul Costel Barbu a avut câteva recomandări:

Și eu îmi doresc foarte mult să mă văd cu cei dragi, cu prietenii. Însă, nu trebuie, sub nicio formă, să renunțăm la măsurile de protecție. Să nu uităm că astăzi, în România, cifrele COVID-19 sunt cele pe care le știm, mult sub țări ca Italia, Marea Britanie, Spania și celelalte țări din UE numai datorită măsurilor rapide și ferme adoptate de Guvern.

Nu ne permitem, încă, să renunțăm la protecție. Chiar dacă cifrele celor aflați în carantină sau izolare scad pe zi ce trece, să nu uităm nicio clipă numărul confirmaților, numărul deceselor. Ne bucură creșterea numărului celor care sunt vindecați. Dar, în continuare trebuie să fim extrem de vigilenți, să nu facem rabat de la nicio măsură de prevenire.

Chiar dacă ar putea părea chinuitor să purtăm tot timpul mască, mănuși, să stăm la distanță trebuie să facem toate aceste lucruri pentru siguranța noastră. Va fi un mod de viață. Noua noastră viață. Știu că suntem un popor de oameni responsabili. Știu că vom trece cu bine acest test al maturității, al unității, al responsabilității”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *