Skip to content
Politică

Costin Georgescu dă alarma. „Teroriștii sunt plini de neprevăzut. Să fim pregătiți!” EXCLUSIV

epochtimes-romania.ro

Europa nu mai este o  zonă a confortului, iar riscurile de securitate în fața noului tip de terorism răspândit de Statul Islamic se resimt în orice stat civilizat, opinează un fost director al Serviciului Român de Informații.

Într-o declarație acordată PSNews.ro, Costin Georgescu face o scurtă analiză a evenimentelor care au însângerat încă o dată Europa și trage un semnal de alarmă: „Trebuie să fim pregătiți!”.

În căutarea momntului oportun

Scopul adepților ISIS este să răspândeascîă teroare, iar căutarea momentului oportun și folosirea unor mijloce de atac de multe ori neprevăzute în aresenalul clasic al atacatorilor de acest tip au devenit aproape o semnătură a teroriștilor Statului Islamic.

Rezulatul final: teamă răspândită la nivel larg și o lovitură de imagine dată Occidentului. Identificarea unor ținte clare devine astfel o sarcină aproape imposibilă pentru forțele de securitate, chiar dacă statele din Europa de Vest se întrevăd ca locuri vizate în mod predilect, explică fostul șef al SRI.

Nimeni nu poate să dea un răspuns clar cu privire la țintele lor. Teroriștii Statului Islamic sunt plini de neprevăzut. Acționează în funcție de moment, de anumite conjucturi favorabile pentru organizarea atentatelor și pentru imaginea care vor să o scoată, că altceva nu obțin.

Toată lume atrebuie să fie pregătită, asta e clar! Lumea trebuie să fie pregătită că oricând se poate întâmpla, chiar dacă nu a existat până atunci un atentat pe teritoriul țării respective”, avertizează Costin Georgescu.

UE, sub asaltul terorii

Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia și alte state din jumătatea vestică a Europei s-au confruntat în ultimii 2 ani și jumătate cu o creștere a numărului de atentate teroriste săvârșite de jihadiști, dar semnalele de alarmă se revăd în întreag Uniune.

Bulgaria s-a confruntat în urmă cu doi ani cu un atentat comis e aeroportul din Burgas, iar câteva cazuri de radicalizare a unor cetățeni români au fost raportate în ultimii ani în românia, cel mai recent fiind al unui bărbat din Argeș, care a fost recrutat în timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-o țară din vestul Europei.

Sigur că sunt mult mai expuse țările occidentale, pentru faptul că sunt mai mulți turiști acolo, pentru că sunt mult mai cunoscute, pentru faptul că au de unde recruta de pe teritoriul țării. Dacă ne uităm la cazurile din Franța, Germania și așa mai departe, vedem că teroriștii provin din rândul populației magrebiene stabilită.

În Marea Britanie ne referim la recruți găsiți în rândul pakistanezilor, indienilor, populație musulmană din care par acești viitori teroriști.

Îi caută în rândul plevei societății. Cei mai mulți sunt din rândul celor care au făcut pușcărie.  Mediul acesta este unul favorabil recrutării de adepți și îndoctrinării lor”, face fostul șef al SRI un scurt portret robot al teroristului care acționează în interiorul granițelor UE.

13 persoane au murit și peste 100 sunt rănite în urma atentatelor din Barcelona și Cambrils, trei dintre răniți fiind români. Poliția spaniolă a ucis 5 dintre atacatori și a reținut 3 suspecți în aceste cazuri de terorism, dar identitatea și naționalitatea acestora nu a fost încă dezvăluită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *