Skip to content
Politică

Costoiu îi liniștește pe locuitorii din Galați: Nu există motive de îngrijorare în privința cutremurelor

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică,  susține că, oamenii din zona în care s-au produs o serie de cutremure în Galați, nu au motive de îngrijorare, zona fiind monitorizată în permanență de specialiști.

Costoiu, prin intermediul unui comunicat, adresează locuitorilor aflați în aria de activitate seismică din județul Galați un apel la calm și spune că activitatea seismică are un nivel scăzut, iar frecvența de producere este mică.

”Practic, magnitudini ale seismelor sub 2,0 Richter nu indică o îngrijorare privind zona Izvoarele, dar cu toate acestea situația este sub control și permanent monitorizată de specialiști”, precizează ministrul.

Potrivit comunicatului, informările Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), arată că până în data de 20 septembrie 2014, în județul Galați au fost înregistrate 10 cutremure cu magnitudini între 0 și 1,8 grade Richter. Aceste cutremure nu au fost, însă, simțite la nivelul populației și s-au produs cu o frecvență și de 5-6 zile între ele.

„Conform datelor INFP, accelerația maximă înregistrată la cutremurul de 1,8 grade Richter din data de 18 septembrie 2014 a fost de 1.84 cm/s2, ceea ce corespunde unei intensități de II-III grade pe scara Mercalli. La o intensitate de gradul II, cutremurul este slab, de regulă fiind simțit de puține persoane, în special de persoanele aflate la etajele superioare ale clădirilor, în timp ce la o intensitate de gradul II, cutremurul este perceptibil, fiind simțit în interiorul clădirilor și mai pronunțat la etajele superioare”, se arată în comunicatul ministerului citat de Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *