Măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan nu sunt doar cifre în tabele, ele sapă adânc în buzunarele românilor. Pentru un angajat obișnuit, cu un salariu net de 4.000 de lei, noile taxe, accize și scumpiri înseamnă circa 200 de lei în plus pe lună care se duc direct către stat. Și acesta e doar începutul.
Ca să înţelegem cât de mult ne impactează viaţa de zi cu zi măsurile de austeritate anunţate de Guvern, haideţi să facem o analiză aplicată. Să luăm exemplul unui român care are un salariu net de 4.000 de lei, locuieşte într-o zonă limitrofă a Bucureştiului, merge la muncă cu maşina pe care o deţine, mănâncă în oraş o dată pe săptămână, face cumpărături alimentare o dată la câteva zile, este fumător şi consumator moderat de alcool.
Aproape 5% din salariul net va merge suplimentar către stat doar din creșteri de taxe și accize. Iată cum:
Din creşterea TVA general de la 19% la 21%, şi a cotei reduse de la 9% la 11%, aproape toate bunurile și serviciile se vor scumpi, inclusiv alimente, energie sau utilități. Doar de aici, 50 de lei se scad din salariul lunar.
Apoi, accizele la benzină cresc cu 10%. Pentru un consum estimat de 50 litri/lună, la un preț de 7 lei/litru, costul suplimentar lunar va fi de aproximativ 35 lei.
Mergem şi la zona de vicii. Un pachet de țigări costă în prezent între 22-25 lei. Cheltuiala lunară este de 660-750 lei. O creștere de 10% înseamnă peste 2 lei pe pachet, deci lunar între 60 şi 75 lei în plus. Apoi, în cazul alcoolului, unde şi acolo creşte acciza, pentru un consum moderat, să spunem 4 beri/săptămână și 1 sticlă de vin/lună, cheltuiala lunară este de aproximativ 150 lei. Creșterea accizei adaugă încă aproape 20 lei/lună.
Aşadar, dacă adunăm toate aceste creşteri, puterea de cumpărare scade, iar cheltuielile de bază și de relaxare devin tot mai greu de susținut. În plus, scumpirile se vor propaga și la alte produse și servicii, accentuând presiunea pe bugetul personal.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News