Skip to content
Puterea Știrilor Video

Costurile Brexit-ului pentru România. Cristian Bușoi: Avem deja o controversă pe buget și nu știm cât va contribui în plus fiecare țară

PS News

Invitat la „Puterea Știrilor”, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a declarat că, până la 31 decembrie 2020, schimburile cotidiene între Marea Britanie și UE vor continua la fel ca și până acum.

„Deocamdată nu s-a schimbat mare lucru, nici pentru România, nici pentru Uniunea Europeană. E o perioadă tranzitorie, până la sfârșitul acestui an. Sunt 11 luni în care nimic nu se schimbă: nici statutul cetățenilor europeni în Marea Britanie, nici a britanicilor din UE, nici partea economică, accesul la piața unică europeană, nici măcar granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, nici participarea Marea Britanii la bugetul european. Lucrurile acestea vor fi negociate în cele 11 luni, deci astăzi nu este nicio schimbare”, a declarat europarlamentarul la „Puterea Știrilor”.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie se lansează în bătălia post-Brexit, afişându-şi liniile roşii ale viitoarei relaţii, care rămâne de construit prin negocieri aprige – şi deja tensionate. Cele două părţi urmează să se pună de acord asupra viitoarei arhitecturi a acestei relaţii – mai ales comerciale, nucleul dur al discuţiilor.

„Evident că după aceste 11 luni, schimbări vor fi. Cel puțin faptul că Marea Britanie nu va mai fi parte a construcției europene, nu va mai contribui la buget, plus relațiile economice, pentru că iată că deja avem o controversă pe buget și nu știm cât va contribui în plus fiecare țară. Lucrul acest nu este încă tranșat și negocierile sunt foarte dificile, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, cel care și-a luat însărcinarea de a încerca o mediere, are o misiune foarte grea”, a declarat europarlamentarul PNL Cristian Bușoi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a atras atenția recent că există riscul ca UE să nu aibă timp suficient pentru a finaliza negocierile privind relaţiile post-Brexit. Comisia Europeană spune că aceste negocieri vor putea începe în luna martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *