Reglementarea prețurilor la energie și unele alimente de către Guvern a condus la o reducere, în medie, cu 11% a costurilor cu bunurile și serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii, respectiv cu 1118 lei/lună, se arată într-un studiu recent publicat de fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România.
Economiile la bugetul familial au fost mai mari la capitolul energie decât la alimente. În absența măsurilor de plafonare a prețurilor la energie, valoarea totală a coșului minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%, odată cu cheltuielile cu locuința crescând și necesarul pentru fondul de economii. Totodată, impactul estimat al măsurilor de plafonare a adaosurilor comerciale în cazul alimentelor a fost de 0,6% din valoarea coșului, conform calculelor realizate de expertul Ștefan Guga, autorul studiului.
Reglementările prețurilor la energie și alimente au venit într-un context în care creșterea prețurilor amenința să afecteze în mod catastrofal nivelul de trai al populației României, inflația atingând pe parcursul anului 2022 cifre fără precedent în ultimele două decenii, ajungând la 16,8% în noiembrie 2022. În anul 2023, inflația a mai scăzut, ajungând la 6,6% în decembrie 2023, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News