Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cota unică sau impozitul progresiv. Purtătorul de cuvânt al PSD: De foarte multe ori ne-am obișnuit ca lucrurile să fie făcute pe sub masă și impuse apoi

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că nu a avut loc până în prezent o ședință a coaliției de guvernare pe tema impozitării progresive și a amintit că o modificare a Codului Fiscal intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. „Dacă există o intenție de optimizare pentru anul viitor, ar trebui să discutăm acum ca să poată să treacă cele 6 luni de zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Totodată, social-democratul a taxat și concluziile alarmiste formulate de anumiți actori politici pe tema impozitării progresive. „Nu știm nimic de acest subiect (n.r – impozitarea progresivă), nu am pus pe masă anumite analize pentru că nu s-au discutat în acest moment, sub nicio formă, în interiorul coaliției de guvernare, dar știm sigur că vor fi afectate milioane de români. Poate românii vor fi afectați în sensul bun, în sensul că vor avea parte de deduceri mai mari, pentru anumite chestiuni”, a precizat Radu Oprea.

„Lucrurile ar trebui să stea ca într-o normalitate, ca într-un firesc, cel puțin așa cum îl definim noi, cei de la PSD. Adică printr-un dialog transparent și printr-o înștiințare a tuturor actorilor interesați despre faptul că ai de gând să discuți despre ceva. De foarte multe ori ne-am obișnuit ca lucrurile să fie făcute pe sub masă și impuse apoi. Din punctul nostru de vedere, nu aceasta este normalitatea. Normalitatea, pe acest subiect, este să anunțăm că se constituie un grup de lucru la nivelul liderilor de coaliție și vom discuta acest subiect pentru că este un termen care permite acest lucru.

Mai exact: știm foarte bine că o modificare a Codului Fiscal nu se poate face mai devreme de 6 luni și atunci, dacă există o intenție de optimizare pentru anul viitor, ar trebui să discutăm acum ca să poată să treacă cele 6 luni de zile. Poate da, poate nu, dar sunt tot atâtea critici și atâtea poziții ale analiștilor care arată că, totuși, există o precaritate a bugetului României din perspectiva veniturilor colectate și că poate ar trebui făcut ceva mai mult de atât, în sensul creșterii colectării, digitalizării sistemelor. Sunt foarte multe lucruri care trebuie luate în discuție. Vorbim de foarte multă vreme de faptul că impozitarea muncii este mult prea mare în România și poate că sunt subiecte pe care trebuie să le discutăm în societate și trebuie să le discutăm într-un mod corect. Aceasta este etapa în care ne aflăm. De aici și până la a încerca să creezi știre din ceva care nu există, este o mare diferență(…)

Nu știm nimic de acest subiect (n.r – impozitarea progresivă), nu am pus pe masă anumite analize pentru că nu s-au discutat în acest moment, sub nicio formă, în interiorul coaliției de guvernare, dar știm sigur că vor fi afectate milioane de români. Poate românii vor fi afectați în sensul bun, în sensul că vor avea parte de deduceri mai mari, pentru anumite chestiuni”, a declarat Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, la Puterea Știrilor.

Cota unică sau impozitul progresiv

Amintim că liderii coaliţiei se reunesc în ședință, luni, la ora 18.00, la Palatul Victoria. Coaliţia aşteaptă de la Ministerul Finanţelor, în maximum o săptămână, analiza privind modificările la Codul Fiscal care ar urma să intre în vigoare începând de anul viitor, precum şi alte măsuri care vor fi luate de Executiv, în partea a doua a anului, pentru a combate efectele creşterii inflaţiei.

Printre subiectele de discuție se vor număra și cererile PSD de plafonare a prețurilor la alimente de baza, dar și introducerea impozitării progresive.

În ceea ce privește impozitarea progresivă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD) face mai multe simulăriși are termen 2 săptămâni pentru a prezenta simulările în cadrul coaliției. Liderii PSD susțin că nu își doresc o impozitare progresiva clasică, ci deduceri fiscale pentru salariile mai mici, astfel încât salariații cei mai vulnerabili să poată face față creșterii prețurilor.

PSD doreşte introducerea unui impozit progresiv în România, arătând că, în fapt, cota unică nu mai este în România, în urma deciziilor privind exceptarea mai multor categorii, precum angajaţii din agricultură, alimentaţie, IT, etc.

În schimb, PNL susţine păstrarea cotei unice în România.

Liderul PSD Marcel Ciolacu afirma, vineri, la Galaţi, la evenimentul Ziua Întreprinzătorilor, că nu poate să vină în faţa oamenilor cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică – fără să explice de ce trebuie să ţinem cota unică. ”Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste”, a mai spus el. ”Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a dat asigurări liderul PSD.

Marcel Ciolacu le-a transmis antreprenorilor şi fermierilor din Galaţi şi Brăila că se lucrează deja la un nou pachet de măsuri care să intre în vigoare în a doua parte a anului pentru a opri inflaţia, pentru a susţine investiţiile şi pentru a sprijini firmele româneşti.

Premierul Nicolae Ciucă spunea, la Cluj-Napoca, că PNL continuă să susţină cota unică şi nu susţin introducerea de taxe şi impozite noi.

„Am făcut menţiunea acum două zile, nu se discută despre impozitul progresiv, nu există în momentul de faţă altă formulă de impozitare ci există analize şi studii care se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor, a mai precizat şeful Executivului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *