Cotațiile la grâu și porumb cresc, pe fondul incertitudinilor privind exporturile de cereale ucrainene

Cereale Ucraina
Sursa foto: Twitter

Cotaţiile la grâu şi porumb au urcat pentru a doua sesiune consecutiv, pe fondul creşterii incertitudinilor privind exporturile de cereale ucrainene, transmit Reuters şi Bloomberg.

Acordul cu privire la exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră expiră la finalul zilei de 17 iulie. Rusia ameninţă cu regularitate că se retrage din acest acord privind exportul de cereale ucrainene încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei.

„Pare probabil că va fi un element de risc revenirea pe piaţă până când se va găsi o soluţie, piaţa are nevoie de timp pentru a evalua continuitatea fluxului de cereale din acea regiune”, a apreciat James Bolesworth, director la CRM AgriCommodities.

Acesta a explicat că preţurile sunt influenţate şi de perspectivele privind livrările globale reduse de grâu şi porumb, în contextul problemelor din Europa şi Brazilia.

Expirarea acordului va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut vineri cu 2%, până la 6,52 dolari per buhel (aproximativ 27 de kilograme), iar la porumb s-a înregistrat tot un avans de 2%, la 5,10 dolari per bushel.

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: