Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Cotele de gen în politică: de ce lipsesc femeile de pe lista PNL la europarlamentare?

rador.ro

Psnews.ro a publicat, în exclusivitate, în urmă cu doar o zi, lista locurilor eligibile a PNL pentru alegerile europarlamentare. Astfel, potrivit surselor noastre, cei care ar urma să ocupe primele locuri pe listă sunt:

  1. corporatist propus de Ludovic Orban
  2. Mircea Hava
  3. Siegfried Mureșan
  4. Vasile Blaga
  5. Cristian Bușoi
  6. Daniel Buda
  7. Dan Motreanu
  8. Gheorghe Falcă
  9. Vlad Nistor

Surpriza, însă, care a atras atenția redacției PSnews.ro este că pe această listă, NU figurează nicio femeie, fapt care ar putea atrage atenția, inclusiv a Parlamentului European.

Deși se vehicula pe surse că fostul ministru delegat pentru consultare publică şi dialog social, Violeta Alexandru, unul dintre consilierii lui Ludovic Orban, s-ar afla pe una dintre pozițiile eligibile pentru a ocupa un fotoliu la Bruxelles, iată că la conturarea listei, numele acesteia lipsește.

Întrebarea care ne survine, însă, este: va aduce în fruntea listei pentru europarlamentare Ludovic Orban o femeie?

Precizăm, însă, că Parlamentul European a jucat un rol important în sprijinirea politicilor vizând egalitatea de șanse, în special prin intermediul Comisiei sale pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM).  Instituția urmărește integrarea aspectelor de gen în activitatea tuturor comisiilor sale. În acest scop, au fost create două rețele de integrare a dimensiunii de gen, care sunt coordonate de comisia FEMM. Rețeaua președinților și vicepreședinților pentru integrarea dimensiunii de gen reunește deputați din Parlamentul European care susțin introducerea unei dimensiuni de gen în cadrul lucrărilor comisiilor lor. Acestea sunt sprijinite de o rețea de administratori care se ocupă de integrarea dimensiunii de gen în secretariatul fiecărei comisii. Grupul la nivel înalt pentru egalitatea de gen promovează formarea și conștientizarea integrării dimensiunii de gen în rândul personalului Parlamentului European și al grupurilor politice.

 

1 comentariu la “Cotele de gen în politică: de ce lipsesc femeile de pe lista PNL la europarlamentare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *