Skip to content
Politică

Cotroceniul reacționează: Propunerile fiscale, inițiate fără un dialog cu partenerii sociali

wikipedia.org

PSD s-a repezit să copieze neinspirat ideile unui consilier prezidențial pe probleme economice, dar acesta nu se arată foarte încântat de modul în care guvernul Tudose vrea să acționeze în materie de fiscalitate.

Cosmin Marinescu crede că aplicarea în cascadă a noilor măsuri fiscale nu face decât să ridice gradul de instabilitate și impredictibilitate al României, un semnal de alarmă fiind deja declanșat în urma apariției legii salarizării unitare și a crizei politice de 3 săptămâni din interiorul principalului partid de guvernământ.

Din păcate, propunerile fiscale actuale, pentru că încă nu le putem denumi politici, au venit cascadă, în absenţa unei anumite concepţii sistemice, fără dezbateri cu partenerii sociali şi fără studii de impact riguroase”, remarcă Marinescu, într-o declarație acordată ziarului Bursa.

În urmă cu 4 ani, Cosmin Marinescu argumenta în favoarea impozitului aplicat pe cifra de afaceri, considerând că acesta ar putea îmbunătăți comportamentul agenților economici, relația dintre mediul de afaceri și instituțiile statului cu rol de colectare și control și ar fi putut  duce la simplificare a Codului Fiscal.

„E simplu, la fiecare 100 de lei pe care firmele le încasează, 1 leu intră în buzunarele statului. Uşor de conceput, de calculat şi de administrat. Şi care ar simplifica poate peste un sfert din Codul Fiscal actual.

Astfel, oamenii de afaceri nu mai trebuie să «arbitreze» cheltuielile deductibile, să filtreze contabil sistemele de amortizare a mijloacelor fixe, să calculeze dacă avocaţii fiscali sunt sau nu mai ieftini decât impozitele datorate statului. La fel şi în cazul costurilor de administrare fiscală.

Avantajul esenţial ar consta în despovărarea afacerilor de diverse sarcini administrative şi birocratice. Iar resursele astfel eliberate vor extinde sfera productivă, cu efect pozitiv direct asupra investiţiilor, producţiei şi nivelului de trai.

De asemenea, eliminarea impozitului pe profit ar putea contribui, deopotrivă, la o schimbare fundamentală de atitudine economică în mediul de afaceri. Comportamentul economic va fi stimulat, odată ce întreprinzătorii vor realiza însemnătatea raţionalizării costurilor. Totodată, va fi încurajată dezvoltarea, prin interesul de a creşte valoarea adăugată într-un ritm superior celui în care creşte cifra de afaceri”, explica consilierul prezidențial în 2013, într-un interviu acordat aceleiași publicații.

Actuala politică heirup-istă anunțată de PSD în noul program de guvernare asumat de guvernul Tudose nu este în măsură să stimuleze economia, crede Marinescu, care remarcă și faptul că modificările fiscale anunțate nu au implicat un dialog cu partenerii din mediul de afaceri.

Astăzi economia are nevoie de stabilitate şi predictibilitate fiscală, motiv pentru care o asemenea schimbare de profunzime a sistemului fiscal, ambiţioasă în raport cu sistemele fiscale contemporane, trebuie studiată cu mare atenţie şi evaluată contrafactual din perspectiva implicaţiilor asupra tuturor sectoarelor economiei.

În acelaşi timp, dezbaterea cu mediul de afaceri este o condiţie esenţială, mai ales în cazul acestor măsuri cu impact economic semnificativ”, apreciază Marinescu.

Viziunea sa este împărtășită și de fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, acesta acuzând guvernul de adoptarea unor măsuri fanteziste care nu au nicio legătura cu realitatea economică actuală din România.

Realitatea este dată de execuția bugetară pe primele 5 luni, care arată deja un deficit de 2,2 miliarde lei, cu creșteri a cheltuielilor complet nesustenabile: salarii, asistență socială și o scădere abruptă de peste 23% în zona investițiilor, de fapt zona care pompează sânge în economie.

Am văzut că se dorește renunțarea la cota unică de 16% pe profit și se gândește o impozitare pe cifra de afaceri, ceea ce nu este un sistem de impozitare bun pentru companiile mijlocii, medii și mari, exact în zona în care aștepți cele mai multe investiții”, a replicat Jianu după anunțarea noilor modificări în politica fiscală a guvernului, într-o declarație pentru PSNews.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *