Skip to content
Covasna Știri locale

Covasna: A treia școală închisă într-o comună în doar cinci ani. „Nu sunt copii. Natalitatea e la un nivel minus record”

Inquam Photos / Octav Ganea

Declinul demografic a închis trei școli din comuna Reci în doar cinci ani, astfel că în localitate vor mai rămâne doar două grădinițe și două școli. „Nu sunt copii”, spune primarul Dombora Lehel, potrivit Covasna Media.

Anul ăsta o să închidem a treia școală pe o perioadă de cinci ani. Nu sunt copii. O să rămână două școli și două grădinițe deschise, la Reci și Aninoasa. Cred că în 2015 am închis școala din Comolău, după aceea pe cea din Saciova. Anul ăsta e ultimul an pentru Bita. Și nu le-am închis cu 10, 15 copii. Le-am închis cu 4, 6 copii. Le-am lăsat până în ultimul moment. Deja e o situație când sunt cinci copii în cinci clase diferite, cu o singură învățătoare. Chiar până în ultimul moment am încercat să le ținem deschise. Că dacă mergeam pe principiul de economii sau alte directive, nu mai funcționau de 10 ani”, spune edilul.

Dombora Leher spune că tinerii au plecat masiv, iar satele „au îmbătrânit”.

La Saciova, de exemplu, în acte sunt 130 de locuitori. Fizic, dacă găsim acolo 70, e mult. Tinerii sunt plecați. Natalitatea e la un nivel minus record”, a adăugat el.

La nivelul comunei Reci învață mai puțin de 300 de elevi, a mai precizat primarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *