Skip to content
Arad Știri locale

Cozi de 25 de kilometri la granița cu Ungaria. Transportatorii anunță proteste de amploare

alba24.ro
" "

Transportatorii nemulțumiți de timpii mari de așteptare de la frontiera cu Ungaria, unde camioanele formează coloane care au ajuns la 25 de kilometri, au anunțat pregătirea unor proteste de amploare, cu blocarea punctelor de trecere inclusiv pentru traficul uşor.

Reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002) Arad au declarat, miercuri, că se confruntă  cu „ cozi de camioane record, de 25 kilometri, şi la timpi de aşteptare cum nu s-au mai înregistrat în ultimii ani” la punctele de  tranzitarea ale frontierei cu Ungaria.

" "
" "

Ei acuză un „exces de zel” din partea autorităţilor ungare, care de la 1 noiembrie fac verificări mai amănunţite asupra automarfarelor care conduc la timpi mari de aşteptare şi la formarea de coloane la punctele de frontieră.

„Şoferii noştri ne-au spus că trec repede de controlul poliţiştilor de frontieră români, la ieşirea din ţară, însă partea proastă este că poliţiştii maghiari fac exces de zel. Nu neapărat prin a controla marfa sau documentele, ci şi prin a controla dacă sunt plătite toate taxele pentru Ungaria. Cei care sunt găsiţi în sistem cu diverse probleme primesc amenzi drastice, dar toate aceste proceduri cresc exagerat timpii de aşteptare la fiecare camion”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele APTE 2002, Dorin Pop.

Noi am fost obişnuiţi să stăm la cozi la graniţă în fiecare luni, pentru că Ungaria nu permite accesul traficului greu duminica, dar acum sunt deja trei zile şi s-a ajuns într-un punct în care s-au depăşit orice limite. Nu ne ajunge marfa la timp, plătim pentru asta penalităţi, iar şoferii nu îşi pot face programul de odihnă prevăzut de legislaţie. În plus, în coloanele kilometrice de la graniţă, şoferii stau multe ore pe marginea drumului, fără toalete sau alte condiţii igienico-sanitare, ceea ce este inuman. Singura soluţie este să recurgem la proteste, pentru a trage un semnal de alarmă eficient, iar noi ne-am consultat deja membrii. Dacă nu se rezolvă urgent problemele de la graniţa cu Ungaria, vom trece la blocarea punctelor de frontieră cu această ţară, inclusiv pe arterele traficului uşor”, a relatat Dorin Pop.

Aplicaţia online a Poliţiei de Frontieră care monitorizează timpii de aşteptare la graniţe arata că la PTF Nădlac II se aşteaptă 400 de minute pe sensul de ieşire din România, pe cele patru artere deschise pentru traficul greu. La Vărşand se aşteaptă 210 minute, iar la Nădlac I, 60 de minute.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *